Escoles de Roses: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Història)
Línia 28: Línia 28:
 
En el següent relat, s'explica la història del senyor Pere, antic alumne de l'escola, tal i com ell la explica:
 
En el següent relat, s'explica la història del senyor Pere, antic alumne de l'escola, tal i com ell la explica:
  
''"El 1936 es va inaugurar l'escola que tenia el nom de Sacco i Vanzetti, que eren dos comunistes italians que van marxar. L'escola tenia una planta baixa i el primer pis no hi havien cursos, a les classes estaven asseguts nen i nena, tenien una llar de foc que encenia el mestre i també hi havia una tarima per poder veure millor els alumnes. Tant abans com ara gaudien de mitja hora de pati i jugaven a pilota. El dijous a la tarda feien festa. Cada dia feien sis hores de classe. No portaven uniforme i els professors no eren estrictes. Estudiaven: gramàtica, aritmètica, història d'Espanya i un llibre que es deia: “El Trobador Català”. Quan plovia no anaven al pati i no tenien jocs a l'aula. Escrivien amb tinta vermella, blava i amb llapis. Els dictats els feien amb llapis i després els passaven a tinta blava i el professor els corregia amb tinta vermella. Per entrar i sortir no hi havia música i començaven a les vuit i plegaven a les dotze, a la tarda començaven a les tres i acabaven a les cinc. No feien simulacres, el professor es deia Sr. Soler. L'escola s'acabava als catorze anys.  
+
''"El 1936 es va inaugurar l'escola que tenia el nom de Sacco i Vanzetti, que eren dos comunistes italians que van marxar. L'escola tenia una planta baixa i el primer pis no hi havien cursos, a les classes estaven asseguts nen i nena, tenien una llar de foc que encenia el mestre i també hi havia una tarima per poder veure millor els alumnes. Tant abans com ara gaudien de mitja hora de pati i jugaven a pilota. El dijous a la tarda feien festa. Cada dia feien sis hores de classe. No portaven uniforme i els professors no eren estrictes. Estudiaven: gramàtica, aritmètica, història d'Espanya i un llibre que es deia: “El Trobador Català”. Quan plovia no anaven al pati i no tenien jocs a l'aula. Escrivien amb tinta vermella, blava i amb llapis. Els dictats els feien amb llapis i després els passaven a tinta blava i el professor els corregia amb tinta vermella. Per entrar i sortir no hi havia música i començaven a les vuit i plegaven a les dotze, a la tarda començaven a les tres i acabaven a les cinc. No feien simulacres, el professor es deia Sr. Soler. L'escola s'acabava als catorze anys. De fet l'escola va estar oberta fins que va començar la guerra civil i no es va reobrir fins que aquesta va acabar, amb un nom diferent. Recorda quan va venir al port de Roses el vaixell de guerra “Canarias” i van haver de sortir de l'escola. "''
De fet l'escola va estar oberta fins que va començar la guerra civil i no es va reobrir fins que aquesta va acabar, amb un nom diferent. Recorda quan va venir al port de Roses el vaixell de guerra “Canarias” i van haver de sortir de l'escola. "''
+
  
 
Tal com explica el senyor Pere, l'escola es va inaugurar el setembre del 1936, i durant la guerra civil va estar tencada. Un cop acabada aquesta, es va reobrir. Al principi només tenia una planta, més endevant van fer la planta del mig, i pels anys 60 o 70 van construir la planta de dalt.  
 
Tal com explica el senyor Pere, l'escola es va inaugurar el setembre del 1936, i durant la guerra civil va estar tencada. Un cop acabada aquesta, es va reobrir. Al principi només tenia una planta, més endevant van fer la planta del mig, i pels anys 60 o 70 van construir la planta de dalt.  
 
Al 1996 l'escola es va reobrir de nou després d'una reforma molt gran de tot l'interior.
 
Al 1996 l'escola es va reobrir de nou després d'una reforma molt gran de tot l'interior.
 
 
  
 
==ENLLAÇOS EXTERNS==
 
==ENLLAÇOS EXTERNS==
 
[http://www.xtec.es/ceipelsgrecs/ Els Grecs]
 
[http://www.xtec.es/ceipelsgrecs/ Els Grecs]

Revisió de 18:15, 20 març 2011

ELS GRECS.

Història

Els Grecs

Al setembre de 1996 es va crear el ceip els grecs. Aquesta escola es va haver de crear a partir de la modificació del centre ceip narcís monturiol. El ceip Narcís Monturiol va ser remodelat i va passar de dues línies a una i s'havia de reduir el nombre d'alumnes i professors. Per repartir els alumnes en les dues escoles es va establir el carrer puig rom com a línia divisora i els alumnes es van destinar segons la proximitat. El professorat es va repartir en les escoles segons el criteri d'antigüitat al centre. El Narcís Monturiol va estar cobert per definitius, i el sobrants van passar als Grecs. Els provisionals que en el curs anterior havien estat al Monturiol van confirmar plaça als Grecs. L'edifici inagurat en el curs del 93/94 estava constituit per una línia, i com es preveia l'augment de població el curs 96/97 va haver un augment de classes i es va demanar l'ampliació de l'escola d'una línia a dos. El 1999 el departament aprova l'ampliació de l'escola. El 2002 es comencen les obres i el 2003/2004 acaben.


Nom

El nom dels grecs es va ficar per dos motius. El primer motiu va ser que els grecs van ser els fundadors de Roses, i el segon motiu va ser perquè l'escola està situada a un barri que s'anomena Els Grecs. Aquesta informació ha estat contrastada per l'Imma Carrión que va ser la primera directora de l'escola.


Situació

Fitxer:Situacio grecs.jpg
Situació dels Grecs

Aquesta escola esta situada al barri que duu el seu mateix nom.

c/ Bernat Desclot, 12 17480 Roses

Al pati dels grecs

NARCÍS MONTURIOL.

Història

Narcís Monturiol

En el següent relat, s'explica la història del senyor Pere, antic alumne de l'escola, tal i com ell la explica:

"El 1936 es va inaugurar l'escola que tenia el nom de Sacco i Vanzetti, que eren dos comunistes italians que van marxar. L'escola tenia una planta baixa i el primer pis no hi havien cursos, a les classes estaven asseguts nen i nena, tenien una llar de foc que encenia el mestre i també hi havia una tarima per poder veure millor els alumnes. Tant abans com ara gaudien de mitja hora de pati i jugaven a pilota. El dijous a la tarda feien festa. Cada dia feien sis hores de classe. No portaven uniforme i els professors no eren estrictes. Estudiaven: gramàtica, aritmètica, història d'Espanya i un llibre que es deia: “El Trobador Català”. Quan plovia no anaven al pati i no tenien jocs a l'aula. Escrivien amb tinta vermella, blava i amb llapis. Els dictats els feien amb llapis i després els passaven a tinta blava i el professor els corregia amb tinta vermella. Per entrar i sortir no hi havia música i començaven a les vuit i plegaven a les dotze, a la tarda començaven a les tres i acabaven a les cinc. No feien simulacres, el professor es deia Sr. Soler. L'escola s'acabava als catorze anys. De fet l'escola va estar oberta fins que va començar la guerra civil i no es va reobrir fins que aquesta va acabar, amb un nom diferent. Recorda quan va venir al port de Roses el vaixell de guerra “Canarias” i van haver de sortir de l'escola. "

Tal com explica el senyor Pere, l'escola es va inaugurar el setembre del 1936, i durant la guerra civil va estar tencada. Un cop acabada aquesta, es va reobrir. Al principi només tenia una planta, més endevant van fer la planta del mig, i pels anys 60 o 70 van construir la planta de dalt. Al 1996 l'escola es va reobrir de nou després d'una reforma molt gran de tot l'interior.

ENLLAÇOS EXTERNS

Els Grecs