Què és un wiki

De Rosespedia

Revisió de 16:25, 15 juny 2009; WikiSysop (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un wiki és una col·lecció de pàgines web entrellaçades, qualsevol de les quals pot ser visitada i editada en tot moment, segons ho defineix la Viquipèdia. El seu inventor va ser el programador nordamericà Ward Cunningham, el 1994. El nom Wiki li vé d'una paraula en hawaià, "wiki-wiki", que significa "ràpid".

Als wikis se'ls ha definit de moltes formes. Aquí en teniu unes quantes definicions:

Un sistema de creació, intercanvi i revisió d'informació a la web, de forma fàcil i automàtica
Un gegantí tauló d'anuncis on qualsevol pot posar les seves anotacions, esborrar o modificar les dels altres o crear enllaços
Un lloc web escrit en col.laboració per un grup d'usuaris que toquen un mateix tema. Qualsevol persona que arribi al wiki hi pot
participar inmediatament i les seves aportacions són comentades, ampliades o corregides per la resta d'usuaris
Una de les eines més útils per a la gestió del coneixement en xarxa

El concepte es va basar en un programari lliure, anomenat MediaWiki, i això ha permès que tothom qui volgués pogués crear el seu propi wiki, de forma gratuita, per organitzar grups de treball, crear enciclopèdies o fins i tot escriure novel.les de forma col.lectiva. Avui en dia hi ha milers de wikis diferents al món.

Els iniciats diuen que els wikis només s'entenen quan els utilitzes, quelcom que és molt senzill: quan es visita una plana, es fa clic a la pestanya Edita i s'obre un quadre on es pot escriure el text que es vulgui o modificar el que ja hi ha. Es fa clic al botó Desa la pàgina i tothom ho pot veure al moment. No es necessita ser una persona experta en el llenguatge de programació de webs HTML. La codificació del text dels wikis és molt més senzilla i demana recordar poques instruccions, que podeu trobar a la plana d' Ajuda a l'edició.

Per participar en un wiki només fa falta un ordinador, un navegador i... tenir alguna cosa a dir.