Punta Falconera

De Rosespedia

Revisió de 19:19, 15 feb 2011; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Imatge aèria de punta Falconera
Bunquers a punta Falconera

La Punta Falconera és un dels paratges més emblemàtics del municipi de Roses. Té una superfície de 316.355,56 i un ampli tramat de camins i caminets, un total de 29, els quals es concentren principalment a la part més meridional.

Aquest cap és el punt més meridional de la península del cap de Creus i separa les dues costes de Roses: la badia de Montjoi i les cales de Canyelles Grosses i Canyelles Petites. L'acció del mar i del vent han fet que tingui una costa sorrenca a la banda est i, en canvi, rocallosa a l'oest, presidida pel cap Norfeu.

S'anomena així perquè des de sempre ha estat hàbitat de falcons i xoriguers. A més, l'erosió ha donat a la seva roca granítica gneisificada una semblança al cap d'un falcó. La gran riquesa natural - tant terrestre com marina- li confereix una bellesa extraordinària i un tractament especial, en estar integrat dins del Parc Natural de Cap de Creus.

El seu estratègic enclavament, des d’on es dominen les aigües entre les Illes Medes i Norfeu, ha motivat el seu ús històric com a punt de guaita i vigilància del trànsit marítim. Fruit d'aquest ús, hi ha tota una xarxa subterrània de galeries i passadissos que surten a la superfície a través de búnquers, on es poden veure les sales de les bateries de tir i els forats per on sobresortien els canons. Actualment els búnquers de Falconera formen part del patrimoni rosinc.

Entre 1944 i 1993 fou ocupat per l'exèrcit espanyol, que hi construí una bateria de costa formada per cinc búnquers artillats; aquesta bateria formava part del pla de fortificacions de l'eix pirinenc (conegut com Línea P o Línea Gutiérrez) decidit per la dictadura franquista per prevenir una possible invasió aliada durant la Segona Guerra Mundial. La presència militar evità que el paratge fos malmès per l'especulació urbanística.[1]

Des que el 2006 l'ajuntament de Roses va comprar la Punta Falconera[2], s'hi celebra un Aplec, a la primavera.[3][4]


Geomorfologia[modifica]

Els materials que són granodiorita han permès que la costa conservi tot el seu vigor degut a la seva major resistència a l’erosió. Els fronts exposats cap al sud-est presenten importants penya-segats que s’han desenvolupat a partir dels processos d’abrasió marina de tipus mecànic i es caracteritzen per presentar parets molt verticals que cauen directament al mar, creant un perfil litoral de pendent elevat i amb superfícies irregulars, on freqüentment es localitzen afloraments rocosos que en alguns casos arriben a emergir.


Hidrologia[modifica]

És característica la presència de rieres de curt recorregut i pendent elevat, que desemboquen directament al mar, amb xarxes de drenatge molt poc desenvolupades i de règim torrencial.

Existeix una font d’aigua dolça a l’Est de Cala Lledó, a ran de la costa, tot i que fora de l’àmbit territorial de Punta Falconera.


Medi biòtic[modifica]

Punta Falconera es caracteritza per la presencia de pinedes de repoblació del pi blanc en brolles silicícoles i vegetació halófila dels penya-segats i del Rocam Litoral.

Habitats d’interès prioritari:
- Penya-segat de les costes mediterrànies colonitzades per vegetació, amb ensopegues (Limonium spp)
- Màquies i garrigues amb margalló, llentiscle, ullastre, de les contrades de terres càlides.
- Prats mediterranis rics en anuals, basòfils (Theros-Brachypodietalia)
- Pinedes Mediterrànies.

Poblacions nidificans d'espècies prioritàries:
- Zona probable de nidificació de l’especie Bubo bubo i del Falco peregrinus.
- Zona de de cria potencial de l’especie Phalacrocorax aristotelis.
- Àrea d’interès per a la nidificació de l’oreneta cua-rogenca.
- Espècies presents a l’àrea com el rat-penat de ferradura.

Immersions[modifica]

La Punta Falconera té diversos punts d'immersió, que van des dels 14 metres, on podem contemplar un canó de cinc metres de llarg, d'una antiga bateria costanera, fins un descens per parets verticals fins a 30 metres, plenes de gorgònies. A partir d'aquí, baixem fins a 42 metres, bordejant per la dreta el massís de Falconera i arribant fins els 45 metres.

Hi ha corall vermell, diferents tipus de gorgònies i, als 42 metres, colònies de llagostes.

La part del nordoest és una immersió més suau, amb moltes coves en zones de 25/30 metres i es pot arribar fins als 47 metres a l'altre extrem del massís.

Cal parar atenció als forts corrents ocasionals. És una immersió per a bussos amb nivell. També hi ha un gran tràfec de vaixells a l'estiu, que van des de l'interior de la Badia (Empúriabrava i Roses) fins al cap Nofreu.


Com arribar-hi[modifica]

Punta Falconera queda a una distància aproximada de 5 Km del Nucli de Roses, i a poc menys d’ 1Km de la zona urbana de l’Almadrava. Per a accedir-hi de forma motoritzada hi trobem dos accessos: un, i el més directe, és seguint la carretera del Far de Roses que passa per Canyelles Petites i l’Almadrava. L’altre és seguint la carretera d’accés a les cales de Montjoi i Jóncols, (antic camí de Roses a Cadaqués), prendre la desviació direcció sud que hi ha després de passar la Torre del Sastre.

Per accedir-hi de forma pedestre, hi ha el camí de ronda que segueix la costa des de Roses Direcció al Cap de Creus.

L'accés amb vehicles motoritzats a la zona d’actuació de Punta Falconera està prohibit .

Notes[modifica]

  1. Punta Falconera. Viquipèdia
  2. Roses comprarà la punta Falconera, que es convertirà en la porta sud del cap de Creus. 3cat24.cat (15/02/06)
  3. IV Aplec de Punta Falconera. Giroquè? (07/06/09)
  4. Roses farà múltiples activitats a l´Aplec de Punta Falconera. "Diari de Girona" (31/05/09)


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 518058 Y= 4675593
  • GPS: 42° 13′ 56.33″ N 3° 13′ 7.84″ E
  • Decimals: Lat. 42.23231388888889 Lon. 3.2188444444444446

Mapa[modifica]


Enllaços[modifica]