Plaça de Sant Pere

De Rosespedia

Revisió de 11:25, 15 des 2021; Pmebe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
CA | ES | EN | FR
La plaça de Sant Pere des del Passeig
La plaça de Sant Pere és un espai urbà del barri de la Punta, situat entre l'avinguda de Rhode i els carrers de Sant Isidre i de Francesc Macià.


Denominació[modifica]

Popularment la plaça era coneguda com la Plaça del Peix, atès que era el lloc on es realitzaven les subhastes i vendes de les captures realitzades pels pescadors rosincs. Contemporàniament el nom de plaça de Sant Pere es va anar imposant per sobre de la denominació popular. De la mateixa plaça en surten dos carrers anomenats de Sant Pere Més Baix i Sant Pere Més Alt.


Història[modifica]

La plaça es va formar en uns terrenys urbanitzables a l'extrem est del barri de la Punta on mai s'hi van bastir cases. Amb el pas del temps l'indret es va convertir en un lloc de trobada i de servei per als pescadors, els quals hi realitzaven la venda del seu peix. Als anys vint no va prosperar un projecte d'urbanització de l'arquitecte Pelai Martínez Paricio, autor del safareig municipal a la mateixa època.

La subhasta del peix es va realitzar al bell mig de la plaça fins el 9 de febrer de 1949 quan es va inaugurar la llotja (enderrocada el mes de novembre de 1974) que es va construir just al davant de la plaça, entre la carretera i el mar (avui desapareguda). Des del boom turístic dels anys 1960 l'espai es va transformar per la presència de nombrosos bars i restaurants, que van començar a instal·lar les taules i cadires típiques de les terrasses de la costa. És en aquesta època quan es pavimenten la plaça i els carrers adjacents per adaptar-se a les noves necessitats del municipi.

Amb el pas dels anys, les antigues cases de pescadors han anat desapareixent amb la construcció d'edificis de més alçada, típics del creixement turístic. A l'extrem oest de la plaça destaquen la font d'en Xameca (1972) i l'edifici contemporani de ca l'Anita (2011).
Plaza de Sant Pere

s. XVIII-XX

Es un espacio público formado en el barrio de la Punta, frente al mar, donde los pescadores hacían la subasta del pescado, por lo que se la conoce como la plaza del Peix. Debido a las deplorables condiciones higiénicas en que se hacía la subasta, durante la década de 1920 se llevaron a cabo diversas obras como la pavimentación del espacio de venta, la plantación de árboles y la instalación de nuevo alumbrado eléctrico. En febrero de 1949 se construyó una nueva lonja, hoy desaparecida, situada en la plataforma de delante de la plaza, la cual perdió esta función, aunque mantuvo su estatus de centro urbano. Desde el auge turístico de la década de 1960 es un espacio ocupado por las terrazas de bares y restaurantes que acogen a miles de turistas. En el extremo oeste de la plaza destaca la fuente d’en Xameca (1972) y el edificio contemporáneo de Ca l'Anita (2011). Es un buen lugar para iniciar un paseo ocioso por los callejones llenos de carácter del barrio de la Punta.Plaça de Sant Pere

18th-20th Century

A public space formed in the neighbourhood of La Punta, facing the sea, where the fishermen held fish auctions, which is why it also known as the Plaça del Peix. Due to the deplorable hygienic conditions in which the auctions were held, several projects were carried out during the 1920s, such as the paving of the sales area, planting trees and installing new electric lighting. In February 1949 a new market was built, now demolished, located on the platform in front of the square. The square no longer functions as a market although it has maintained its status as an urban centre. From the tourist boom of the 1960s the space has been occupied by the terraces of the bars and restaurants that welcome thousands of tourists. At the western end of the square stands the fountain sculpted by Xameca (1972) and the contemporary building of Ca L'Anita (2011). It is a good place to start a leisurely walk through the characterful streets of the La Punta district.Place de Sant Pere

XVIIIe-XXe s.

C'est un espace public dans le quartier de La Punta, face à la mer, où les pêcheurs procédaient à la vente aux enchères du poisson, c'est pourquoi l’endroit était aussi connu sous le nom de Plaça del Peix (Place du Poisson). En raison des conditions d'hygiène déplorables dans lesquelles se déroulait la criée, divers travaux ont été réalisés dans les années 1920, notamment le pavage de la surface de vente, la plantation d'arbres et l'installation de l'éclairage public. En février 1949, on construisit une halle au poisson, aujourd'hui disparue, qui était située sur la plate-forme en face de la place, qui depuis a perdu sa fonction, même si elle conserve son statut de centre urbain. Depuis le boom touristique des années 1960, c'est un espace occupé par les terrasses des bars et restaurants qui accueillent des milliers de touristes. À l'extrémité ouest de la place se distinguent la fontaine de Xameca (1972) et le bâtiment contemporain de Ca l'Anita (2011). C'est un bon point de départ pour une flânerie dans les ruelles pleines de caractère du quartier de La Punta.