Monestir de Santa Margarida del Prat de Roses

De Rosespedia

Revisió de 08:42, 4 maig 2018; Pmebe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

A la que ara és l’entrada de Roses en època medieval hi havia el monestir de monges benedictines de santa Margarida de Prats de Roses o de la Garriga de Roses. Es calcula que hi van habitar entre els segles X i XII. Actualment es desconeix la localització i superfície exactes que ocupava el monestir, segurament aquestes dades no es sàpiguen mai ja que a l’indret on es pensa que estava el convent ara hi ha una rotonda, un gran magatzem, una botiga de ceràmica, un minigolf i moltes cases. Les diferents intervencions urbanístiques en aquest tram inicial de la carretera de Cadaqués probablement han causat la destrucció definitiva del jaciment, tot i així, la zona segueix sent considerada d’interès arqueològic.


Notícies històriques[modifica]

En aquesta ubicació va haver-hi l’únic monestir femení conegut en època medieval a Roses. De monges benedictines. Fou fundat el 1226 sobre una església que ja existia el 953. A partir del 1362 hi van començar a dependre Santa Coloma de Matella i Sant Joan de l'Erm. Pel segle XV era en decadència i es va unir a Sant Daniel de Girona i la comunitat va desaparèixer tot i que una monja de Sant Daniel encara mantenia el títol de priora de Santa Margarida. Al segle XVII encara es conservava l'església, que ara s'ha perdut totalment per en una zona urbanitzada. Fonts orals afirmen que, abans de la urbanització del sector, llaurant els camps s’havien trobat estructures en el lloc indicat. Del convent actualment només se’n guarda la toponímia del lloc.

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=512520 Y= 4680225


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

D. Protecció patrimoni arqueològic

Objectes de protecció:

  • Protecció segons classificació del jaciment com a àrea C.
  • Donada l’impossibilitat d’una determinació exhaustiva de les restes arqueològiques considerades sota aquesta denominació la zona marcada en el plànol de situació delimita.