Maria Molinàs Romañach

De Rosespedia

Revisió de 11:48, 16 ago 2016; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Maria Molinàs / Autora: Judith Ijsselstein

La senyora Maria, la Maria de Can Noles, va néixer a Roses l'any 1905. El seu pare es dedicava a vendre peix i també tenia finques, olivars i vinyes. Ella era modista, cosia per a molta gent del poble, i les seves nebodes l'ajudaven molt. El seu marit fou carreter. Quan va començar la guerra, els rojos els ho van robar tot. Es van quedar sense res. El seu home fou cridat per anar al front i, cap al final de la guerra, va morir a prop de Vic.

La senyora Maria recorda amb freqüència aquella nit en què els van robar tot el que tenien, només començada la guerra: "S'emportaven la fusta de casa, vam quedar sense res. Van treure fins a set camions carregats amb fusta i maquinària". Aquella nit tot el que havien estalviat, tot el treball d'anys, de matins d'hivern i gelades, va desaparèixer. La guerra s'ho va emportar. Però la Senyora Maria va continuar treballant i va tirar endavant la seva família. A les nits cosia i al matí anava a collir olives i a l'hotel Carabela.

D'esperit fort, no es pren cap pastilla ni cap medicament. Ajuda en les feines de casa i la seva ment és clara i desperta. Es recorda molt de la colla amb la qual anava a collir olives: explicaven contes i sempre reien molt, s'ho passaven molt bé. També li encantava anar a ballar. Tenia molts balladors. De les tres germanes, era a qui més li agradava. Quan ella arribava, ja l’estaven esperant per ballar.[1]

Notes[modifica]

  1. "La gent gran de Roses, cent vides, mil històries 1903/1918". Ajuntament de Roses, 2005. p.16 "