Maria Marés Palou

De Rosespedia

Revisió de 11:14, 18 ago 2016; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Maria Marés Palou / Autora: Judith Ijsselstein


Va néixer a Roses l'any 1911. El seu pare era pescador i tenia una botiga, ca la Gallinaire. Ella va treballar durant molts anys a la botiga del pòsit de pescadors, coneguda com a la Cooperativa.

Es va casar, passada la guerra, amb en Jaume Ribes i van tenir dos fills: en Jaume i en Lluís. El seu home treballava la terra i s'encarregava de les bodegues de can Rahola. Mes tard, quan la família va obrir el bar de can Turró, van treballar al bar i després al Night Club, també propietat de la seva germana. [1] Ha estat una persona molt treballadora, sempre de bon humor i que no es queixava mai de res. Però també ha estat molt patidora. Sempre resava per tothom, i a tota hora estava a disposició de la gent, tant dels familiars, com dels amics i dels treballadors.

Li agradava recordar els dies que acabava la temporada al Bahia. Com a fi de temporada, anaven a la cala Rostella a passar el dia. Hi anava tot el bar, tots els treballadors, i feien una arrossada per a tots. Era un dia especial. També era molt bonic el dia que anaven a la Salut, normalment un cop l'any, ja que s'hi reunien amics i familiars. Fins a tres generacions hi anaven a passar el dia, al santuari.

La seva gran afició ha estat el ganxet. "Ha estat una artista del ganxet. Feia especialment bé els cobrellits i les cortines. Li agradava molt i als 92 anys encara en feia", comenta la seva jove. Una altre afició ha estat l'hort. Amb el seu home hi anaven cada tarda i, quan ell va morir, ho ha continuat fent amb el seu fill Lluís.

A les tardes, li agradava molt anar a la cafeteria de can Mallol, al Mar i Sol o al Nàutic a fer el cafè amb llet amb la seva germana. Ella és la més petita de tres germanes i sempre han mantingut molt bona relació entre elles. [2]


Notes[modifica]

  1. Àngels Marés Palou
  2. "La gent gran de Roses. Cent vides, mil històries (1903/1918)". Ajuntament de Roses, febrer de 2005