La Morisca

De Rosespedia

Revisió de 16:26, 2 set 2009; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Restes de l'edifici militar i vista de Cala Montjoi des del cim de la Morisca.

A la Morisca actualment hi ha les restes d’un edifici militar i un búnquer fets durant la postguerra arran de la construcció de la bateria de costa a la Punta Falconera i com a suport a aquest emplaçament militar. L’edifici es troba en molt mal estat pel seu estat abandó i per la mala qualitat dels materials de construcció emprats, encara que el túnel que mena al niu de metralladores encara està dempeus. Segurament aquesta estructura és la que va destruir la torre medieval (s. XIII-XV) que va existir en aquest emplaçament o si més no, la va arrasar fins a nivell de fonaments perquè actualment, tot i l’abandó de l’edifici militar, no n’és visible cap resta.

Tot i així, la toponímia del lloc i la memòria popular situen al capdamunt de la Morisca una torre que deuria de ser de planta circular i que funcionaria com a punt de vigia ja que des del lloc hi ha un bon contacte visual amb el cap Norfeu i es controla la badia de Montjoi a la perfecció.

Per accedir al cim del puig es pot pujar vorejant el vessant esquerre de la riera de Montjoi o bé des del pla de Can Seniqueda.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 519400 Y=4678050


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

C. Protecció patrimonial.

Objectes de protecció:

  • Memòria del lloc
  • Possibles restes de l’edifici anterior (una torre) integrades a la construcció moderna
  • La volumetria de l’element, les característiques tècniques i morfològiques i les connotacions d’ús han de configurar un fons de referència que n’asseguri la preservació del testimoni cultural implícit.