Ajuda:Com s'edita una pàginaDe RosespediaRevisió de 12:16, 27 des 2011; WikiSysop (Discussió | contribucions) Per editar una pàgina, heu de fer clic a l'enllaç Edita que podeu veure a la part superior de la pàgina. S'us obrirà una nova pàgina amb un quadre de text que conté el text complet de la pàgina, si ja està creada; o un espai en blanc, si no hi ha res escrit. Podeu afegir-hi coses o modificar les que ja hi ha. Quan hagueu acabat, feu clic al botó inferior Mostra una previsualització, per comprovar que tot hagi quedat al vostre gust. A continuació, premeu el botó Desa la pàgina i tot el que hi heu introduït quedarà guardat. La pestanya Edita us serà molt útil quan no sabeu fer una cosa i us costa trobar com es fa als manuals. Simplement, busqueu una plana on hi hagi allò que voleu fer, cliqueu a Edita i veureu el codi font, o sigui: el text i les codificacions que ha fet servir l'autor o autora per fer allò. Llavors, només ho heu de copiar, adaptant-ho al què voleu fer vosaltres.
Contingut
Com es crea una nova pàgina?La forma més fàcil i ràpida és escriure al cercador del wiki el nom de l'article que voleu escriure. Si aquest no existeix, apareixerà una pàgina que us ho informarà i us oferirà la possibilitat d'encetar aquesta nova pàgina. El nom sortirà de color taronja. Només heu de fer clic al damunt i s'us obrirà una plana nova, amb un quadre de text on podreu començar a escriure. Una altra opció és escriure el nou article a partir d'un altre que ja estigui creat: en alguns articles veureu que hi ha paraules de color vermell. Són paraules que la persona que ha escrit el text pensa que també haurien de tenir un article propi. Si feu clic damunt aquestes paraules, s'us obrirà una pàgina perque creeu el nou article.
Com es posa nom a una pàgina?Quan la creeu ja hi queda posat automàticament el nom que li heu donat en buscar l'article al cercador o clicar un enllaç vermell en un altre article. Cal tenir present que el programari del wiki interpreta els espais entre paraules com a guions baixos "_". El programa veu l'article Naufragi del Saint-Prosper així: Naufragi_del_Saint-Prosper. Vosaltres no cal que poseu els guions baixos quan anomeneu les planes. La Viquipèdia dóna una sèrie de consells a l'hora d'anomenar les planes que ens ha semblat interessant reproduir aquí:
Què fer si ens equivoquem en posar el nom?Podem canviar el títol d'un article fàcilment si fem clic a l'enllaç Reanomena, que trobareu a dalt de totes les pàgines. Primer hem de situar-nos a la plana de la qual volem canviar el títol. Després, fem clic a Reanomena i ens apareixerà una pantalla on podrem posar el nou nom. Ho guardem i ja està fet.
Què fer si hi ha moltes coses que tenen el mateix nom (Planes de desambiguació)La millor solució és crear una plana de desambiguació. Aquestes planes es creen igual que les altres i el seu nom ha de ser la paraula que té diferents significats. Per exemple: Mercuri, que pot ser el déu mitològic o un mineral. Al principi de la plana posarem la instrucció{{Plantilla:Desambiguació}}que farà que ens aparegui el següent text d'encapçalament:
Dins la plana, posarem enllaços a les dues planes que comparteixen el mateix nom, amb una breu explicació de cada una.
Què fer si una cosa té més d'un nom (Crear redireccions)El cas més típic són les paraules que porten accents: nosaltres les posarem amb accent com a títol de la plana, però a l'hora de fer cerques hem de tenir en compte que la gent pot oblidar-se de posar l'accent i, és clar, no trobarà la plana (o no directament, ja que al resultat de la cerca se li dirà que aquell article no és a la Rosespèdia, però se li mostrarà una llista de paraules semblants on molt possiblement apareixerà la que tindrà l'accent). Per fer-ho fàcil a las persones que consultin la Rosespèdia, el millor és fer redireccions. Una redirecció porta automàticament d'un article a un altre. Per exemple, podem fer que quan algú busqui "Esglesia de Santa Maria", sense accent, el wiki la porti directament a "Església de Santa Maria". O el mateix si busca "esglesia de santa maria". Cal tenir en compte que el wiki distingeix sempre entre majúscules i minúscules, excepte en la primera lletra. Això fa que si poseu alguna cosa en majúscula (que no sigui la primera lletra) i algú la busca en minúscula, no hi anirà directament perquè el wiki ho interpreta com dues lletres diferents. Pel wiki, "Esglesia de Santa Maria" i "esglesia de Santa Maria" són el mateix. Però "esglesia de Santa Maria" i "esglesia de santa maria" són diferents. Per fer la redirecció, heu d'obrir una plana nova amb el nom que voleu redirigir a l'article que ja està escrit. Per exemple, si ja està escrit "Església de Santa Maria", obrirem una plana nova que es dirà "Esglesia de Santa Maria" i l'únic text que hi posarem serà: #REDIRECT [[Església de Santa Maria]] Aquesta instrucció dirà al wiki que, quan algú escrigui el nom de la plana que hem redirigit, "Esglesia de Santa Maria", el porti directament a la plana que li diem: "Església de Santa Maria".
Com s'escriu un article?No té més secret que escriure com en qualsevol editor de textos. Per posar coses especials, com negretes i cursives, fer enllaços a d'altres planes de dins el wiki o de fora, posar títols i altres, us serà útil la petita caixa d'eines que teniu just damunt del bloc on heu d'introduir el text. De totes formes, us expliquem com fer-ho manualment a continuació. Per a coses més especialitzades, podeu llegir els manuals que us recomanem al final d'aquesta plana. També us serà útil mirar com ho han fet els altres, accedint a una plana que us agradi i fent clic a "edita", per veure quina codificació han utilitzat. Després, només serà qüestió de copiar i enganxar.
EstructuraTots els articles segueixen la mateixa estructura per garantir la homogeneïtat i facilitat de lectura.
==Notes== <references/> La instrucció <references/> fa que el programa del wiki agrupi sota el títol "Notes" totes les referències a articles i llibres que hem anat posant al llarg del text. La secció Notes va sempre després dels textos.
==Enllaços externs== * [http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Contents#For_editors Ajuda per a editors del wiki]
TítolsEls encapçalaments de les diferents seccions dins l'article es fan jugant amb el signe "=" ==Encapçalament principal==
===Secció dins el capítol=== ====Subsecció====
Cursiva, negreta i subratllat''Escric en cursiva'' i queda així: Escric en cursiva
'''Escric en negreta''' i queda així: Escric en negreta
<u>Escric subratllat</u> i queda així: Escric subratllat
Llistes de paraulesLlista numeradaPer posar números automàticament, s'utilitza el signe "#" Si escrivim: # Un. # Dos. # Tres. ## Tres i un quart ## Tres i dos quarts ## Tres i tres quarts Sortirà així:
Llista puntejadaPer posar punts automàticament, s'utilitza el signe "*" Si escrivim: * Un. * Dos. * Tres. ** Tres i un quart ** Tres i dos quarts ** Tres i tres quarts Sortirà així:
Poemes i cites amb més d'un paràgrafPosem la instrucció <poem> en començar un llistat de paraules que no volem numerar ni posar-hi punts, com pot ser un poema o cites amb més d'un paràgraf. Acabem sempre el text amb la instrucció </poem>. Per exemple, si escrivim: <poem>''A Roses són gent del rei'' ''que tiren bombes i bales''</poem> Es veurà així: A Roses són gent del rei Si no haguéssim posat aquesta etiqueta, no faria el salt de línia.
EnllaçosEnllaç a una plana dins la RosespèdiaPosem el nom de la plana entre [[...]]. Per exemple, si escrivim[[Naufragi del Saint-Prosper]]es veurà així: Naufragi del Saint-Prosper Si la plana on apunta l'enllaç existeix, es veurà de color blau. Si la plana no existeix, de color vermell. Per exemple, escrivim[[Tururut]]i sortirà així: Tururut. Si fem clic a l'enllaç de color vermell, se'ns obrirà una plana amb aquest nom perquè encetem un article, si volem.
Enllaç a una plana fora de la RosespèdiaEscrivim l'adreça web i el nom de la plana entre [...]. Per exemple, si escrivim[http://www.roses.cat Web de l'ajuntament de Roses]es veurà així: Web de l'ajuntament de Roses
CitesPer citar un fragment d'un llibre o d'un article periodístic, hem de donar-li una codificació especial perquè es vegi clarament que és una cita. També hem de referenciar d'on hem tret aquest text.
Codificar una citaLa posem entremig de les instruccions <blockquote>, a l'obertura de la cita i </blockquote>, per tancar-la. Per exemple:<blockquote>I al cap de ben poques hores tots dos van saber que procedia d'un altre món. També aquest cop va ser Dídac qui descobrí l'intrús.</blockquote> Que es veurà així: I al cap de ben poques hores tots dos van saber que procedia d'un altre món. També aquest cop va ser Dídac qui descobrí l'intrús.
Referenciar una citaPer donar la referència de la cita, hem d'esmentar l'autor o autora, el llibre o revista on s'ha publicat i la data de publicació, sempre que tinguem aquestes dades. La forma de fer-ho és posar-les entre les codificacions <ref>, per obrir la referència, i </ref>, per tancar-la.
Per exemple, amb la frase anterior posaríem: <blockquote>I al cap de ben poques hores tots dos van saber que procedia d'un altre món. També aquest cop va ser Dídac qui descobrí l'intrús.<ref>''Mecanoscrit del segon orígen''. Manuel de Pedrolo. Ed. 62</ref></blockquote> Que es veurà així: I al cap de ben poques hores tots dos van saber que procedia d'un altre món. També aquest cop va ser Dídac qui descobrí l'intrús.[1]
Crear la llista de referènciesL'apartat Notes o llista de referències es posa al final de tot de l'article, just abans de la llista d'enllaços externs. Perquè hi apareguin totes les referències que hem fet al text cal posar-hi la següent codificació: <references/> D'aquesta forma, si escrivim això aquí, ens sortirà la referència que hem posat més amunt del llibre de Pedrolo:
IdiomaL'idioma vehicular de la Rosespèdia és el català. Tammateix, podeu fer les vostres col.laboracions en altres idiomes, sempre que accepteu que algú les pugui traduïr posteriorment al català. En cas que escriviu un article en un idioma diferent del català, sisplau seguiu aquestes indicacions:
{{Plantilla:Idioma}} que es veurà així:
Com es posa l'article dins una categoria classificatòria?Tots els articles de la Rosespèdia s'engloben dins una o més categories. Podeu trobar un llistat de totes les categories admeses aquí. I aquí trobareu les categories que ja estan en ús. Cada article pot tenir 3 tipus de categoritzacions: cronològica, per funció i emocional. Quan hagueu decidit quines son addients a l'article que heu escrit, podeu especificar-ho escrivint, al final del text, la instrucció: [[Categoria:LA CATEGORIA QUE VOLGUEU]]. Per exemple,[[Categoria:Segle XX]] Automàticament, el wiki posarà l'article al llistat de la categoria que heu especificat.
Com s'introdueixen imatges i àudio?Per posar imatges i àudio a la Rosespèdia és obligat seguir dues passes: primer, pujar els fitxers de les imatges o àudios a la Rosespèdia i, després, col.locar-los dins l'article en qüestió, amb un enllaç cap a la imatge o so que hem pujat.
Carregar fitxersNomés poden pujar fitxers a la Rosespèdia les persones que hi tinguin un compte (a la secció d'ajuda general teniu l'explicació de com es crea un compte). Registreu-vos i després podreu carregar el fitxer a la Rosespèdia: és tan simple com fer clic a l'enllaç Carrega fitxers que teniu a la columna de l'esquerra, a l'apartat d'eines. S'us obrirà una nova plana on s'us demanarà que introduïu el nom del fitxer que voleu pujar a la Rosespèdia, amb l'opció de poder-lo buscar navegant dins el vostre ordinador. Per fer-ho, cliqueu al botó "Choose" (significa "escull", en anglès) i s'us obrirà un quadre de diàleg amb tots els arxius del vostre ordinador. Busqueu el fitxer, el seleccioneu fent doble clic o pitjeu el botó "Obre" i es tancarà el quadre de diàleg. Tornareu a ser a la plana de càrrega. A continuació, heu de posar el nom que voleu que tingui el fitxer a la Rosespèdia, al camp que diu: "Nom del fitxer de destinació". Després, al camp de "Descripció" poseu una paraula o frase que descrigui la imatge o fitxer d'àudio. Per últim, feu clic al botó "Carrega aquest fitxer" i s'us carregarà a la Rosespèdia.
Enllaçar els fitxers d'imatge i so a la RosespèdiaAnem a la plana on volem que aparegui el fitxer, l'obrim en mode edició i anem al punt just on volem que es vegi. Llavors, tenim 3 opcions:
mostraria això:
mostraria això: La instrucció thumb significa "thumbnail" o miniatura, en anglès. La grandària per defecte són 200 píxels. En aquest cas, podem posar la instrucció "thumb" i no especificar la grandària, el sistema ja ho sobreentén. Per a d'altres grandàries, cal especificar-les. El que fa "thumb" es que mostra la imatge com una miniatura, amb una icona on podem clicar per fer-la més gran. S'alinea per defecte a la dreta i permet posar un text al peu de la imatge. Si no posem aquesta instrucció, no sortirà cap text al peu. Quan la imatge s'alinea a la dreta o l'esquerre, amb aquesta opció, el text de l'article apareix al costat de la imatge. Si això ens va malament perquè la imatge és gran i se'ns enganxa el text amb el posterior, podem posar la instrucció<br style="clear:both;">al final del text que va al costat de la imatge, per separar-lo del següent que no té res a veure amb la mateixa.
Fitxers de soSi volem posar un fitxer de so, el carreguem de la mateixa manera que les imatges i després, per introduïr-lo a l'article, escrivim: [[Media:Nom complet del fitxer]]. Per exemple:[[Media:Cançó.mp3]]
Altres consideracions
Com s'introdueix un vídeo?En el cas dels vídeos, alguns formats cal pujar-los primer a la Rosespèdia, igual com les imatges, i després fer un enllaç a l'article on volem posar-lo. D'altres es poden enllaçar directament des de la plana web on es mostren, sense carregar-los prèviament a la Rosespèdia, per exemple els vídeos de Youtube.
Carregar vídeosNomés poden pujar fitxers a la Rosespèdia les persones que hi tinguin un compte (a la secció d'ajuda general teniu l'explicació de com es crea un compte). Registreu-vos i després podreu carregar el fitxer de vídeo a la Rosespèdia: és tan simple com fer clic a l'enllaç Carrega fitxers que teniu a la columna de l'esquerra, a l'apartat d'eines. S'us obrirà una nova plana on s'us demanarà que introduïu el nom del fitxer que voleu pujar a la Rosespèdia, amb l'opció de poder-lo buscar navegant dins el vostre ordinador. Per fer-ho, cliqueu al botó "Choose" (significa "escull", en anglès) i s'us obrirà un quadre de diàleg amb tots els arxius del vostre ordinador. Busqueu el fitxer, el seleccioneu fent doble clic o pitjeu el botó "Obre" i es tancarà el quadre de diàleg. Tornareu a ser a la plana de càrrega. A continuació, heu de posar el nom que voleu que tingui el fitxer a la Rosespèdia, al camp que diu: "Nom del fitxer de destinació". Després, al camp de "Descripció" poseu una paraula o frase que descrigui la imatge o fitxer d'àudio. Per últim, feu clic al botó "Carrega aquest fitxer" i s'us carregarà a la Rosespèdia.
Enllaçar un vídeo a la RosespèdiaVídeos en Flash i arxius de so MP3Per reproduïr vídeos propis (prèviament carregats a la Rosespèdia) o adreces accessibles des d'Internet, s'ha de posar una etiqueta d'aquest estil: <dhflashplayer>file=NOMDELVÍDEO|width=330|height=260| path=http://rosespedia.cat/upload/c/cf/</dhflashplayer>. Per exemple: <dhflashplayer>file=Excavacions-ciutadella.flv|width=330|height=260| path=http://rosespedia.cat/upload/c/cf/</dhflashplayer> Això només és vàlid per a vídeos en format flash, amb les extensions .FLA i .SWF i àudios en format .MP3. Si utilitzem aquesta etiqueta, hem de posar-hi obligatòriament el nom del fitxer, l'amplada i alçada de l'espai que ocuparà dins l'article i la ruta d'aquest arxiu. Si l'arxiu s'ha carregat a la Rosespèdia, la ruta sempre serà: http://rosespedia.cat/upload/c/cf/. Si l'arxiu és a Internet, posarem la seva adreça a Internet. També podem fer servir aquesta etiqueta com un reproductor MP3, en cas d'arxius de només so. Llavors, haurem de tenir la precaució de posar el valor "height" a zero (0) perque només aparegui la barra de control del reproductor, ja que no hi ha res a veure.
Vídeos externsEs posa una etiqueta amb el següent codi: <videoflash>IDENTIFICADOR DEL VÍDEO</videoflash>. L'identificador del vídeo apareix a la pròpia adreça URL del mateix. Quedarà quelcom així:<videoflash>4lhyH5TsuPg</videoflash> També podem especificar l'amplada i alçada del vídeo dins l'article: <videoflash>WZpeeRSk-0A|200|100</videoflash> Si no s'especifica el contrari, s'assumeix que el vídeo és de Youtube. En cas contrari, caldrà especificar-ho afegint la instrucció <nowki>type="LLOC DE PROCEDÈNCIA DEL VÍDEO"</nowiki> dins l'etiqueta <videoflash>. Per exemple: <videoflash type="dailymotion">7fiHlJPCjcqK73xbb|640|480</videoflash> <videoflash type="sevenload">Eh4mjir|640|480</videoflash> <videoflash type="revver">138657|640|480</videoflash> <videoflash type="blip">AdvpMQA|640|480</videoflash>
Vídeos QuicktimePer a la reproducció d'arxius Quicktime, amb l'extensió .MOV, es fa servir aquesta etiqueta: <qt>file=NOMDELVÍDEO|width=320|height=240|autoplay=true</qt> <qt>file=film.mov|width=320|height=240|autoplay=true| controller=true</qt> . Per exemple: <qt>file=film.mov|width=320|height=240|autoplay=true</qt> <qt>file=film.mov|width=320|height=240|autoplay=true| controller=true</qt> Com veieu, aquí posem el nom del fitxer de vídeo que hem carregat a la Rosespèdia, a més de l'amplaça i alçada de l'espai que ocuparà el vídeo a l'article i, opcionalment, podem especificar que s'executi automàticament (autoplay=true) o si volem veure la barra de control del reproductor (controller=true).
Vídeos captats amb telèfon mòbilEls vídeos captats amb telèfon mòbil tenen formats diferents, dependent del telèfon mòbil. Per posar-los a la Rosespèdia, cal convertir-los abans a format Flash. Amb una recerca a Google trobareu fàcilment com convertir els vostres vídeos a Flash.
Com s'introdueix un mapa?Com crear les coordenadesAbans que res, heu de tenir les coordenades geográfiques del lloc sobre el que voleu fer el mapa. Han de ser les coordenades decimals de latitud i longitud. Si les teniu en un altre format, per exemple UTM, podeu convertir-les als diversos serveis en línia que hi ha a Internet i ho fan automàticament. Us recomanem la UTM Interface to Google. Està en anglès, pero la part del convertidor, que és la que ens interessa, s'enten encara que no se sàpiga anglès.
Com generar el mapaUn cop tinguem les coordenades decimals, ja podem fer el mapa. Per a això, ens fixarem en la barra d'eines que tenim damunt la finestra on estem escrivint i farem clic al darrer botó: Automàticament, se'ns obrirà una plana on hi haurà un mapa i diverses opcions que podem especificar, com el tamany dels botons de control del zoom i el moviment del mapa, l'amplada i alçada, si volem que apareguin els botons per veure el mapa amb visió de satèl.lit o de mapa normal, si volem que mostri l'escala i si volem ensenyar el context en un cantó del mapa, en una miniatura. Seleccionarem aquestes opcions posant el tamany dels botons gran, l'amplada i alçada de 350, direm que sí volem els botons de visió per satèl.lit, no volem que mostri l'escala i tampoc una miniatura. Automàticament, el programa ens ho posarà al codi que hi ha a sota. Llavors, a mà, posarem dins el codi la latitud i longitud que volem. I quedarà així: <googlemap version="0.9" lat="42.296866" lon="3.165092" width="350" height="350" controls="large"> </googlemap> Finalment, copiem aquest codi i l'enganxem al lloc de la plana que volem. Es veurà així:
Com posar un marcador al mapaGooglemaps permet posar el marcador amb un clic del ratolí sobre el mapa, quan l'estem creant. Automàticament, allà on haguem assenyalat quedarà marcat al codi. També se'ns obrirà una petita finestra on podrem posar el nom que volem que aparegui quan algú passi el ratolí per damunt del marcador. El problema és que d'aquesta forma mai marcarem el punt exacte del tot, ja que ho fem a cegues, des del punt de vista de les coordenades geogràfiques. Per fer-ho bé, ho farem manualment, introduint al codi, a la línia següent, la latitud i la longitud separades per una coma. I, a la línia de sota, el nom que volem que aparegui al marcador. Finalment, tot plegat quedarà així: <googlemap version="0.9" lat="42.296866" lon="3.165092" width="350" height="350" controls="large"> 42.290517, 3.208008 Balma de la Regullosa </googlemap> I, quan traslladem aquest codi a la plana desitjada, ho veurem així:
Com es genera un codi QR?Podeu generar fàcilment un codi QR si aneu als llocs web QR-Code Generator o Add Gadget to Your Web. Una opció interessant, si voleu generar més d'un codi QR, és instal.lar-vos un programet al navegador Firefox que us permetrà fer-ho directament, sense haver de visitar cap lloc web. El programet el podeu descarregar aquí: Mobile Barcoder 0.2.0 Encara que tots aquests serveis estan en anglès, no cal entendre l'idioma perquè és una operació molt senzilla: allà on us demana una URL (que vol dir Universal Resource Locator o localitzador de recursos a la web), introduïu l'adreça web de la plana de la Rosespèdia per a la qual voleu generar el codi. A continuació, premeu el botó i s'us generarà automàticament una imatge, que podeu guardar, imprimir i posar al lloc físic al qual es refereix la plana de la Rosespèdia. També es generarà un codi que podeu penjar en una web, de forma que qui faci clic al damunt anirà a la plana de la Rosespèdia. Per exemple, el codi QR d'aquesta plana d'Ajuda és:
Es poden copiar textos i imatges d'altres llocs?No sempre. La Rosespèdia está sotà una llicencia lliure Creative Commons i tot el contingut que hi introduim passa a estar també sota aquesta llicència. Si hi posem fotos, textos o vídeos que estan sota una altra llicència, usualment un copyright restrictiu, els seus autors es poden queixar o inclús denunciar-nos. Tot el material que introduim a la Rosespèdia ha de ser lliure: sota una llicència lliure, prou vell com perquè ja li hagi caducat el copyright o ser d'autors a qui no importa que les seves obres es publiquin a la Rosespèdia, bé perquè se'ls ho ha demanat, perquè són administracions públiques o perquè l'autor és la mateixa persona que introdueix el material. A la Rosespèdia no s'accepta material de cap tipus que estigui sota un copyright restrictiu. Sisplau, llegiu-vos la informació al respecte a la secció de drets d'autor de la Rosespèdia
Manuals
|