Atemptat d'ETADe RosespediaRevisió de 09:32, 21 març 2012; WikiSysop (Discussió | contribucions)
Contingut17 de març[modifica]ETA va advertir durant el 17 de març de 2001 de la presència de l'artefacte davant l'hotel Montecarlo de Roses amb un comunicat al diari Gara. L'explosió, però, es va produir abans del previst, quan l'hotel s'estava desallotjant. Mosso d'Esquadra[modifica]Un dels mossos d'esquadra que estaven per la zona, Santos Santamaría (de 32 anys), va morir degut a l'impacte dels trossos de ferralla. La bomba es trobava dins un Ford Escort amb matrícula de València. Un autobús que transportava escolars alemanys va quedar carbonitzat, tot i que va servir també per fer de pantalla i evitar mals majors. Diversos edificis i vehicles de la urbanització Santa Margarida també van resultar afectats; les destrosses van ser calculades en uns 400 milions de pessetes. El dia posterior a l'atemptat 1500 persones es van concentrar davant l'Ajuntament per mostrar el seu rebuig a l'atemptat, i es van declarar dos dies de dol.
Judici[modifica]Santos Santamaría va ser el primer mosso d'esquadra assassinat per ETA. L'agent va ser assignat fill adoptiu de Roses a títol pòstum. El juliol del 2005 l'Audiència Nacional va condemnar a 75 anys de presó els etarres Aitor Olaizola Baseta i Eider Pérez Aristizabal com a autors dels fets, i el 2009 s'hi va afegir Ainhoa Múgica Goñi amb 69 anys de presó per haver col·laborat en la preparació de l'atemptat.
Atemptats a les comarques Gironines[modifica]Aquest va ser el tercer atemptat d'ETA a les comarques gironines, després que el 1997 ETA explotés dos artefactes a Lloret de Mar (a la platja de Fenals i a la cala Banys) i el gener del 2001 posessin una bomba a la delegació de Defensa de Girona.
Més treball després de l'Atemptat[modifica]Fonts de la investigació informen que agents de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra van posar-se a treballar de seguit en la identificació dels membres del comando que van col·locar el cotxe bomba que va matar el mosso d'esquadra Santos Santamaría a Roses. Els investigadors també van tractar de confirmar si l'explosiu utilitzat tant en el cotxe bomba de Roses com en el de Gandia procedia de la dinamita del tipus 'titadine', robada per ETA a principis de març en un polvorí de Grenoble (França), encara que tot apunta a ser una possibilitat.
Conclusió[modifica]La hipòtesi que guanya pes finalment va ser la que els etarres formaven part d'un mateix comando itinerant que hauria tornar al país gal per preparar els cotxes bomba a França i posteriorment els van transportar a Roses i Gandia, el mateix dissabte. Fonts policials van assenyalat que es tractaria d'almenys tres etarres que van entrar per la frontera de la Jonquera o Port-Bou en tres vehicles, dos d'ells cotxes bomba i que els van deixar a Roses i Gandia i un tercer, de seguretat, amb el qual van tornar a França.
Bibliografia[modifica]http://www.elmundo.es/elmundo/2001/03/17/espana/984868177.html http://hemeroteca.lavanguardia.com |