Olivars

De Rosespedia

Revisió de 17:37, 21 des 2016; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Olivar de Roses
Olivera centenària

En temps no tant llunyans, a Roses es conreaven moltes terres i gran part eren dedicades al cultiu de l'oliva i per descomptat de l'oli. Degut al turisme i la construcció, les vessanes de cultiu ara només són testimonials. Encara però molts homes vells de la població, diuen que una mica apartats del nucli de Roses es poden trobar dotzenes d'olivars o olivets com algú els anomena.


De fet, no tan lluny, a Palau-Saverdera, Pau, Vilajuïga i Garriguella principalment, s'han plantat milers de oliveres de totes les varietats, per així poder obtenir un oli de més qualitat.

Les principals varietats d'olives són: l'Argudell, la Corivell, l'Arbequina, la Picual, Cornicabra, Picudo i Empeltre. De fet però, hi han un munt de varietats més, encara que molt localitzades. Aquí a la comarca de Roses, les més conegudes i conreades són les tres primeres varietats.

Encara que hem començat amb els olivars i el seu conreu, perquè no parlem de la seva història?. La història de l'olivera va començar fa 12.000 anys i es va estendre per la Mediterrània, per això, s'han trobat fòssils de fulles d'olivera als jaciments pliocènics de Mongardino, a Itàlia, al nord d'África i en excavacions e l'edat del bronze a Espanya. L'olivera es conrea des de fa sis mil·lennis, aproximadament, un conreu que va començar a l'Àsia Menor, més concretament a Assíria i a Babilònia[1].

Es creu que el conreu inicial de l'oli es desenvolupà entre Palestina, Egipte i Creta.

La raó que aquest oli i l'arbre (que produeix el fruit del del qual s'obté) hagin tingut un significat especial, en que es barregen els matisos mítics, màgics i religiosos, es deu principalment a la importància que té, que ha tingut i que tindrà, en l'economia de les regions que el produeixen.


Notes[modifica]

  1. Real Academia Española de la Gastronomía, Els olis d'oliva en la gastronomia del segle XXI