Joan Pagès Ordeig

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Cèdul·la personal de Joan Pagès Ordeig/AMR
Títol de carter urbà de primera classe de Roses de l'any 1938/AMR

Joan Pagès Ordeig va néixer a Vilaür el 13 de maig de 1884 i morí a Roses el 13 de novembre de 1950. Casat amb Dolors Torrent Sala, fou carter de Roses des de 1918 fins a 1949.

La seva trajectòria professional com a treballador de Correus es pot resseguir a partir del document del mes editat per l'Arxiu Municipal de Roses el mes de març de 2013:

 El 20 de desembre de 1918 Joan pagès Ordeig fou nomenat en propietat per al càrrec de carter de Roses per part del Ministeri de Governació, amb un sou de 187,50 pessetes anuals. El 6 de febrer de 1937 el Ministeri de Comunicacions i Marina Mercant, establert a València en plena Guerra Civil, el va tornar a nomenar carter urbà de 3a classe de Roses i Portbou, especificant-se que cobraria 2.500 pessetes pel càrrec. El 16 de març del mateix any se l'autoritzava a nomenar un ajudant per a dues hores de servei. El 28 de setembre el van promoure a carter urbà de segona classe amb un sou de 3.000 pessetes. La gran diferència amb el primer sou ve donada per la gran inflació sorgida des del crack de 1929. L'any següent, encara en plena contesa bèl·lica, el 8 de juny de 1938, tal com s'ha comentat anteriorment, se'l va nomenar carter urbà de primera classe amb un sou de 3.500 pessetes. Un cop acabada la guerra, el 1940 les autoritats franquistes li donaven el permís per admetre'l al servei de Correus després que no fos sancionat per la seva conducta durant la guerra. [1]

En l'exercici de la seva professió segurament tingué més d'un maldecap com ara el canvi dels noms dels carrers que succeí en dues ocasions durant els anys que fou carter. La primera amb la proclamació de la segona República i la segona l'any 1939, quan la comissió gestora acorda la modificació del nom de les vies públiques altre cop [2]

L'any 1949, després de més de 30 anys de servei, es va jubilar i fou substituït per Jaume Deulofeu Buscarons a la tasca diària de repartiment de cartes, postal i telegrames pels carrers de Roses.

El matrimoni residí en un pis arrendat a la família Mallol al carrer Pi i Sunyer. És precisament aquesta família qui va fer donació d'una capsa amb documentació personal que ha permès resseguir la vida de Joan Pagès i així descobrir-ne la seva fesomia, gràcies a la cèdul·la personal que s'hi conservava dins.


Notes

  1. Arxiu Municipal de Roses, document del mes de març de 2015, La vida en una capsa. Un dels nomenaments de Joan Pagès Ordeig
  2. Barris, Josep Maria "Política al Carrer (i II)" dins Barris, Josep Maria. Roses o la recerca de la zona grisa. Articles 1999- 2008. Roses: Ajuntament de Roses, 2008 pp. 377-378.


Bibliografia