Façana principal de la Casa Riera
La casa Riera és un habitatge d'estiueig en planta baixa situat sobre les restes del Baluart de santa Maria de la Ciutadella de Roses, situada a l'avinguda de Rhode, 69. Construïda l'any 1961 per la pianista Tomasa Riera Rahola va ser dissenyada per l'arquitecte i pintor Ramon Reig Corominas.
Descripció
La parcel·la va ser comprada el 1930 o 1931 per la família Vidal de Figueres, al mateix temps que la parcel·la on es va construir el 1932 l'anomenada Casa Vidal, amb el número 71. El terreny va ser heretat per Tomasa Riera Rahola, neboda de Pere Rahola i vídua del farmacèutic figuerenc Miquel Vidal Fraixanet, amb el qual es va casar l'any 1923. El terreny formava part del projecte d'ampliació i eixample de Roses de 1929, redactat per Narcís Ferriol i promogut per Joan Adolf Mas Yebra.
L'habitatge està separat de les parcel·les veïnes, l'accés a l'habitatge i al garatge es realitza lateralment. Està construït amb una estructura de parets de càrrega que dibuixen un perímetre retranquejat que dona lloc a uns petits patis i fa que l'edifici es vegi des de fora format per volums cúbics de parets arrebossades de color blanc i coberta plana. La distribució funcional distingeix la zona de nit de la de dia.
Actualment pertany a la família Burgas Trèmols de Figueres, que ha respectat i mantingut la construcció.
Referències
- Fèlix Breton Coll, L'Arquitectura del Moviment Modern a Roses, Treball de recerca de batxillerat del Centre Escolar Empordà, 2011, p. 37.
- Alt Empordà : periòdic setmanal nacionalista adherit a la Lliga Regionalista. 24/3/1923, p. 3.
- Entrevista a Joaquim de Llobet Guillamet. 14 de febrer de 2018.
Casa Riera
1961 / Movimiento moderno
Ramon Reig Corominas, arquitecto y pintor
Vivienda de veraneo de planta baja, enmarcada dentro de la corriente arquitectónica del Movimiento Moderno, obra del arquitecto y famoso pintor figuerense Ramon Reig Corominas. La casa fue construida en 1961 sobre los restos del antiguo baluarte de Santa María de la Ciutadella y delante de la zona arbolada conocida popularmente como El Parc. Fue encargada por la pianista figuerense Tomasa Riera Rahola, sobrina del político rosense Pere Rahola Molinas y viuda del farmacéutico Miquel Vidal Fraixanet. La planta de la vivienda dibuja un perímetro reculado que da lugar a unos pequeños patios laterales que articulan los diferentes volúmenes cúbicos del edificio, rematado por una cubierta plana típica de la arquitectura racionalista. En esta casa tuvo lugar la anécdota inicial que dio origen a la novela de Àngel Burgas
L’habitació d’en Beckwitt (2009).
Casa Riera
1961 / Modern Movement
Ramon Reig Corominas, architect and painter
Single-floored summer home, built within the architectural style of the Modern Movement, designed by the architect and famous artist from Figueres, Ramon Reig Corominas. The house was built in 1961 on the remains of the old bastion of Santa Maria de la Ciutadella and in front of the wooded area known popularly as El Parc. It was commissioned by the pianist from Figueres, Tomasa Riera Rahola, niece of the Roses politician Pere Rahola Molinas and widow of the pharmacist Miquel Vidal Fraixanet. The plan of the house includes a rebated perimeter that allows for the small side courtyards that articulate the various cubic volumes of the building, topped by a flat roof typical of rationalist architecture. It was in this house that the anecdote that begins the novel by Angel Burgas L’
habitació d’en Beckwitt (
Beckwitt's Room, 2009) took place.
Casa Riera
1961 / Mouvement moderne
Ramon Reig Corominas, architecte et peintre
Maison de vacances de plain-pied, qui s’inscrit dans le courant architectural du Mouvement moderne, œuvre de l'architecte et célèbre peintre de Figueres, Ramon Reig Corominas. La maison fut construite en 1961 sur les vestiges de l'ancien bastion de Santa Maria à la Citadelle et en face de la zone arborée connue populairement sous le nom d'El Parc (Le Parc). Elle a été commandée par la pianiste de Figueres, Tomasa Riera Rahola, nièce de l’homme politique de Roses, Pere Rahola Molinas, et veuve du pharmacien Miquel Vidal Fraixanet. La base de la maison dessine un périmètre reculé donnant lieu à de petites cours latérales qui articulent les différents volumes cubiques du bâtiment couronné d’une toiture plate typique de l'architecture rationaliste. C'est dans cette maison qu'eut lieu l’anecdote initiale à l'origine du roman de Àngel Burgas : L’habitació d’en Beckwitt (2009).