Masos: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 1: Línia 1:
'''Introducció:'''
+
Un mas és una explotació agrícola tradicional catalana formada per una casa de camp amb diverses dependències  
+
anomenada sovint masia, que té camps de conreu, bosc o pastures.
Un mas és una explotació agrícola tradicional catalana formada per una casa de camp amb diverses dependències anomenada sovint masia, que té camps de conreu, bosc o pastures.
+
 
  
  

Revisió de 08:24, 2 març 2012

Un mas és una explotació agrícola tradicional catalana formada per una casa de camp amb diverses dependències anomenada sovint masia, que té camps de conreu, bosc o pastures.



Mas Palou

Anteriorment s’anomenava mas Callol, cognom d’un dels molts amos que va tenir. Estava compost per part de camp, vinya, hort, olivar... La casa té la forma clàssica de la masia catalana, encara que l’any 1983 va ser reformada (respectant l’antiga construcció, però a la part interior ha variat força degut a la seva nova funció (casa de colònies/restaurant). El nom de mas Palou fa referècia al primer amo d’aquest mas, anomenat Pere Palou. Actualment fa la funció de casa de colònies i restaurant amb piscina, on s’hi poden celebrar esdeveiments com ara casaments, batejosm, aniversaris, etc.




Mas Boscà

Territori del mas amb una casa de planta baixa i un pis alt. És construit en un replà al vessant del Puig-saquera, a una altitud de 25m sobre el nivel del mar. Està envoltat de construccions noves, de xalets, en tot allò que abans eren vinyes, oliveres i sureres. Aquesta finca tenia 185 vessants. El mas està molt restaurat i ha quedat completament desconegut, encara que han conservat l’antiga estructura de l’interior de la planta baixa; pel que fa al primer pis i a les façanes, en canvi, no ha estat el mateix, ja que ho han transformat tot per convertir-ho en hotel. La primera referència del mas és del s.XVI, quan es canvia el nom de Coromines pel de Mas Boscà dels Bolets. Tot i que va ser canviat diverses vegades, va recuperar el seu nom actual. Actualment, el mas és un hotel anomenat San Carlos.




Mas Mates

Ja no existeix, sobre les ruïnes hi ha nous edificis. Està a una altitud de 8 metres per sobre del nivell de mar. Del Mas nomès en queda el record, es va urbanitzar i s’ hi va fer una construcció de xalets. Amb la Guerra Civil encara utilitzat pels republicans com a polvorí, a més de municions tenien armament i maquinària. Quan s’ organitzà la retirada de la tropa republicana del poble de Roses, que va ser dos diez abans de que incendiaren el mas ocasionant la gran explosió del polvorí. Aixó va provocar una gran destrucció quedant el mas enrunat.




Mas Mallol

És una masia situada als voltants de Roses. La casa era composta d’ una planta baixa i un pis. Actualment està enrunat. La planta baixa es conserva en bon estat i sembla ser resistent. La finca tenia aproximada de 3 vessanes, totes plantades d’ oliveres. Passat un any s’ origina un gran foc que ho incendià tot, avui la propietat està abandonada i coberta de matolls. Els propietaris són els veïns de Palau Saverdera.




Mas Rahola

No gaire lluny de la urbanització del mas Boscà , en un replà enlairat per sobre el vell camí d’anar de Roses a Palau, s’hi alcen les ruïnes del mas Rahola. Envoltada d’oliveres i ametllers les ruïnes dels pocs murs que queden dempeus. Un en forma de menhir i els altres estan enderrocats . La distribució era la clàssica de la masia catalana, l’any 1794, el 26 de gener el foc dels canons inutilitzaren dos canons de la bateria francesa que la tenien emplaçada al mas Rahola.




Mas Fumats

En un planell al vessant de la muntanya de Puig Saquera, s’hi bastí el mas Fumats. El mas ha estat restaurat i transformat en hotel, ningú diria que havia estat un mas. L’últim propietari fa contar “ Urbanització Mas Fumats “les terres que l’ envolten són la major part oliveres, vinya i alzines sureres. Tots aquests arbres han estat reemplaçats per xalets. Les blanques cases és la característica més marcada de la urbanització que escala la muntanya de Puig Saquera. La primera referència que es té del mas és de l’any 1362.