Necròpolis del turó de l'Escorxador: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
 
Línia 1: Línia 1:
 
[[Fitxer:Necropolis_Doctor_Barraquer.jpg|200px|thumb|dreta|Representació de les restes de l'excavació de l'any 2001]]
 
[[Fitxer:Necropolis_Doctor_Barraquer.jpg|200px|thumb|dreta|Representació de les restes de l'excavació de l'any 2001]]
La necròpolis del puig de l'Escorxador és un conjunt de restes arqueològiques dels segles II i V excavades entre els anys 2001 i 2006.
+
La necròpolis del turó de l'Escorxador és un conjunt de restes arqueològiques dels segles II i V excavades entre els anys 2001 i 2006.
  
 
==Troballa==
 
==Troballa==

Revisió de 08:46, 1 oct 2021

Representació de les restes de l'excavació de l'any 2001

La necròpolis del turó de l'Escorxador és un conjunt de restes arqueològiques dels segles II i V excavades entre els anys 2001 i 2006.

Troballa[modifica]

L'indret on es van trobar les restes arqueològiques era conegut abans de la seva urbanització als anys 1960 com el turó de l'Escorxador per la presència a pocs metres al nord de l'Escorxador Municipal. La situació elevada del lloc i el seu ús agrícola fins a la dècada de 1960, quan es va urbanitzar el barri, va possibilitar la conservació de les restes trobades durant les excavacions. Fins aleshores, el treball dels pagesos havia fet emergir restes de ceràmica que situaven als arqueòlegs en un indret potencial per trobar-hi un conjunt arqueològic per documentar la història de Roses. La construcció de diversos conjunts d'habitatges plurifamiliars sobre el lloc va fer necessària una excavació prèvia per documentar les restes.


Història[modifica]

Representació de les restes de l'excavació de l'any 2006

La seva situació elevada, com el turó de Santa Maria, i prop del port d'època romana el va fer un lloc idoni per a la seva ocupació antròpica. L'any 2001 es van realitzar unes excavacions arqueològiques en el solar situat entre els carrers Pep Ventura, Doctor Arruga i Doctor Barraquer per la tradició oral que deia que aquí s'hi havien trobat restes d'enterraments i ceràmica quan es treballaven els camps de conreu. En total es van documentar deu tombes de tegulae dels segles IV-V a tocar de l'actual carrer Doctor Barraquer i un abocador ceràmic del segle II. Les inhumacions estaven situades en tres línies paral·leles i els cossos estaven enterrats en el sentit est-oest.[1] Més al sud, l'any 2006, a tocar del carrer Tarragona, es van localitzar vint tombes, amb llosa de pissarra, del segle V i un abocador ceràmic. Era una zona d'enterrament situada, com era normal a l'època, en un camí d'accés a la població i anterior o contemporània a l'inici del cementiri sorgit a l'entorn de la basílica paleocristiana situada al turó de Santa Maria.[2]

Notes[modifica]

  1. Memòria d'excavació, seguiment arqueològic en el solar entre els carrers Dr. Arruga, Pep Ventura i Dr. Barraquer (solar davant del mercat)
  2. Memòria d'excavació solar de l'edifici centre Roses, entre els carrers Dr. Barraquer, Pep Ventura i Tarragona

Enllaços externs[modifica]

http://calaix.gencat.cat/handle/10687/9420#page=1

http://calaix.gencat.cat/handle/10687/422518#page=1