Cala Rostella: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Es crea la pàgina amb «La Rostella és una cala molt característica pel gran desnivell des del camí fins a la platja i els pins que la voregen. El seu perfil és gairebé de mitja circumfe...».)
 
Línia 1: Línia 1:
La Rostella és una cala molt característica pel gran desnivell des del camí fins a la platja i els pins que la voregen. El seu perfil és gairebé de mitja circumferència i als extrems s'hi troba el cap Blanc i la punta del Bergantí. Aquesta cala és un geòtop de caràcter estructural, és a dir, una zona de gran interès geològic pels plegaments amb forma d'intereferència, que s'hi poden observar, en les intercalacions de marbres i roques sedimentàries. El topònim d'aquesta cala fa referència al fort pendent del terreny que s'hi observa.
+
[[Imatge: Cala-rostella-visit.jpg|350px|thumb|dreta|Platja de còdols de la Rostella]]
 +
 
 +
'''La Rostella''' és una cala molt característica pel gran desnivell des del camí fins a la platja i els pins que la voregen. El seu perfil és gairebé de mitja circumferència i als extrems s'hi troba el [[cap Blanc]] i la [[punta del Bergantí]] amb els seus dos illots.  
 +
 
 +
El topònim d'aquesta cala fa referència al fort pendent del terreny que s'hi observa i és una de les més boniques de l'entorn. La platja és estreta, formada per còdols i palets i amb bona ombra. Des de l'any 2009 gaudeix del certificat ambiental europeu EMAS i de l'internacional ISO 14.100.
 +
 
 +
 
 +
Pel que fa la '''geologia de la zona''', aquesta cala pertany a la geozona 164 Paleozoic del [[cap de Creus]]. A més, és un geòtop de caràcter estructural, és a dir, una zona de gran interès geològic pels plegaments amb forma d'intereferència, que s'hi poden observar, en les intercalacions de marbres i roques sedimentàries. Per la seva conservació i composició són un exemple excepcional a nivell mundial i un recurs didàctic de primera per veure aquest tipus de fenomen <ref> El geòleg Miquel Fort a l'article "Geologia del Cap de Creus" (veure bibliografia) en fa la descripció i en destaca la seva importància </ref>
 +
 
 +
També és d'interès geològic el cap Blanc i l'aflorament de marbre que li dóna nom.
 +
 
 +
 
 +
El baró i agrònom rosellonès Francesc Jaubert de Paçà va fer la següent descripció geològica a les seves Recerques Històriques i Geogràfiques sobre la muntanya de Roses i el cap de Creus: 
 +
 
 +
<blockquote><poem> La cala Rostella es perd, per dir-ho així, en la gran depressió de la costa que forma la cala Montjoi. Aquí acaba el terreny granític i comença l’esquist argilós, amb els seus estrats irregulars i les seves taules verdoses, groguenques o platejades, amb les seves làmines plegades, ondulades i matxucades; amb els seus pics angulosos i calcinats pel sol; amb tots els accidents, en fi, que caracteritzen aquesta roca en la serralada dels Pirineus Orientals. <ref> A l'edició anotada de Jaubert de Paçà, pàgines 94 i 95</ref> </poem></blockquote>
 +
 
 +
 
 +
Finalment, cala Rostella també és un lloc on sovint s'hi poden veure grups de submarinistes, ja sigui perquè es tracta d'una petita badia recomanable per a primeres immersions o bé perquè a la punta del Bergantí encara s'hi poden veure les restes del [[Naufragi del Melchuca|naufragi]] d'un vaixell mercant a poca profunditat.
 +
 
 +
==Notes==
 +
 
 +
<references/>
 +
 
 +
 
 +
==Bibliografia==
 +
 
 +
* Miquel Fort, [http://www.raco.cat/index.php/revistagirona/article/viewFile/96244/159051 Geologia del Cap de Creus] a Revista de Girona, nº236, maig-juny 2006, pp. 69-73.
 +
* Francesc Jaubert de Paçà, [https://www.roses.cat/la-vila/cultura-i-patrimoni/fitxers/publicacions/llibre-jaubert-de-paca  Recerques Històriques i Geogràfiques sobre la muntanya de Roses i el cap de Creus.] Figueres: Roses publicacions municipals, 2010
 +
* Arnald Plujà, Estudi del Cap de Creus. La costa. Diccionari toponímic, etimològic i geogràfic. Girona: Arnald Plujà, 1996.
 +
* [http://mediambient.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/patrimoni_natural/sistemes_dinformacio/inventari_despais_dinteres_geologic/consulta_de_les_fitxes_descriptives_dels_eig/documentos/164_descrip.pdf Informe sobre la Geozona 164 Paleozoic del Cap de Norfeu, Departament de Medi ambient i habitatge, Generalitat de Catalunya]
 +
* [http://www.visit.roses.cat/cb/descubre-/las-playas-/cala-rustella_762.html Cala Rostella al web de Turisme de Roses]
 +
 
 +
 
 +
[[Categoria: Cap de Creus]]
 +
[[Categoria: Paisatge natural]]
 +
[[Categoria: Litoral rocòs i platges]]
 +
[[Categoria: El medi mineral]]

Revisió de 13:33, 26 gen 2016

Platja de còdols de la Rostella

La Rostella és una cala molt característica pel gran desnivell des del camí fins a la platja i els pins que la voregen. El seu perfil és gairebé de mitja circumferència i als extrems s'hi troba el cap Blanc i la punta del Bergantí amb els seus dos illots.

El topònim d'aquesta cala fa referència al fort pendent del terreny que s'hi observa i és una de les més boniques de l'entorn. La platja és estreta, formada per còdols i palets i amb bona ombra. Des de l'any 2009 gaudeix del certificat ambiental europeu EMAS i de l'internacional ISO 14.100.


Pel que fa la geologia de la zona, aquesta cala pertany a la geozona 164 Paleozoic del cap de Creus. A més, és un geòtop de caràcter estructural, és a dir, una zona de gran interès geològic pels plegaments amb forma d'intereferència, que s'hi poden observar, en les intercalacions de marbres i roques sedimentàries. Per la seva conservació i composició són un exemple excepcional a nivell mundial i un recurs didàctic de primera per veure aquest tipus de fenomen [1]

També és d'interès geològic el cap Blanc i l'aflorament de marbre que li dóna nom.


El baró i agrònom rosellonès Francesc Jaubert de Paçà va fer la següent descripció geològica a les seves Recerques Històriques i Geogràfiques sobre la muntanya de Roses i el cap de Creus:

 La cala Rostella es perd, per dir-ho així, en la gran depressió de la costa que forma la cala Montjoi. Aquí acaba el terreny granític i comença l’esquist argilós, amb els seus estrats irregulars i les seves taules verdoses, groguenques o platejades, amb les seves làmines plegades, ondulades i matxucades; amb els seus pics angulosos i calcinats pel sol; amb tots els accidents, en fi, que caracteritzen aquesta roca en la serralada dels Pirineus Orientals. [2]


Finalment, cala Rostella també és un lloc on sovint s'hi poden veure grups de submarinistes, ja sigui perquè es tracta d'una petita badia recomanable per a primeres immersions o bé perquè a la punta del Bergantí encara s'hi poden veure les restes del naufragi d'un vaixell mercant a poca profunditat. .

Notes

  1. El geòleg Miquel Fort a l'article "Geologia del Cap de Creus" (veure bibliografia) en fa la descripció i en destaca la seva importància
  2. A l'edició anotada de Jaubert de Paçà, pàgines 94 i 95


Bibliografia