Víctor Rahola Trèmols: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 14: Línia 14:
  
  
De marcat caràcter modernista, el poema presenta una mètrica acurada i agafa com a simbologia la característica geologia del cap de Creus. De Roses en destaca la punta de la poncella, emplaçament on s'alcen el [Castell de la Trinitat] i el [Far de Roses].
+
De marcat caràcter modernista, el poema presenta una mètrica acurada i agafa com a simbologia la característica geologia del cap de Creus. De Roses en destaca la punta de la poncella, emplaçament on s'alcen el [[Castell de la Trinitat]] i el [[Far de Roses]].
  
  

Revisió de 12:30, 27 maig 2014

Cadaquesenques, de Víctor Rahola

Víctor Rahola Trèmols va néixer el 1866 en el sí d'una família benestant de propietaris i armadors de Cadaqués. Al igual que el seu germà Frederic, Víctor fou també un personatge polifacètic i compaginà l'exercici de la medecina amb l'escriptura a més de continuar la tradició familiar com armador del bergantí Baltasar. Tanmateix, ell restà tota la seva vida Cadaqués, com a metge del municipi, passant llargues temporades a l'illa de s'Arenella. Morí a Cadaqués l'any 1952.

Com a escriptor és autor de diversos poemes humorístics inclosos dins la col·lecció Lectura Popular així com el monòlegs teatrals. En relació al municipi de Roses escriu el següent poema, inclòs dins l'obra Cadaquesenques:

 
A LES MEVES AMIGUES DE ROSES

Un llaç de granit i de llicorella,
lligant els tres pobles en forma un pomell;
Roses és la rosa que té una poncella,
Cadaqués un lliri, la Selva un pomell.[1]


De marcat caràcter modernista, el poema presenta una mètrica acurada i agafa com a simbologia la característica geologia del cap de Creus. De Roses en destaca la punta de la poncella, emplaçament on s'alcen el Castell de la Trinitat i el Far de Roses.


Notes

  1. Víctor Rahola, Cadaquesenques. Girona: Darius, 1930


Bibliografia

  • Padrosa, Inés. Víctor Rahola Trèmols a Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà. Girona: Diputació, 2009. p.693