Voluntariat

De Rosespedia

Revisió de 20:47, 1 abr 2012; WikiSysop (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Roses és un poble que disposa de vàries entitats socials, les quals tenen diferents funcions que cobreixen majoritàriament amb el voluntariat. Una persona voluntària, és una persona que totes les tasques que duu a terme en l'àmbit social, les fa sense ànim de lucre. Moltes d'aquestes persones ho fan perquè disposen de temps lliure i perquè se senten millor ajudant als demés. Les activitats que realitzen els voluntaris són diverses, tot depèn de l'associació i del voluntari, ja que no totes les persones que s'hi ofereixen aporten el mateix. A les diferents associacions o entitats del municipi s'hi pot ajudar ja sigui amb béns materials o participant a les diferents activitats que organitzen.


La Creu Roja[modifica]

Logo de la Creu Roja

Creu Roja és actualment una de les institucions humanitàries més importants del món, present en més de 150 països i amb més de 300 milions d'afiliats en els cinc continents. La doctrina filosòfica de la Institució es recull en set principis, anomenats "Principis Fonamentals", que conformen els objectius, la conducta i les tasques que duu a terme i que, al seu torn, esdevenen les normes de comportament de les dones i homes que en són membres.

Aquests principis són:

1·Humanitat 2·Imparcialitat 3·Neutralitat 4·Independència 5·Caràcter voluntari 6·Unitat 7·Universalitat


La funció de la creu roja es prevenir i alleugerir el malestar de les persones ja sigui econòmicament o de Salud. Els voluntaris d'aquesta associació, van haver de dur a terme un Curs de Formació Bàsica Institucional. Al municipi Rosinc els assistents de la Creu Roja, sobretot assisteixen a actes públics per cobrir els serveis sanitaris que es presenten.


Tramuntanets[modifica]

Tramuntanets és una associació que va ser creada per a pares i mares de nens amb discapacitats físiques, psíquiques, intel·lectuals i sensorials, l'any 2009. Es va crear amb la finalitat que els nens amb aquestes dificultats poguessin gaudir d'un espai lúdic. Al llarg de l'any els membres d'aquesta associació fan diverses activitats com ara casals, tallers etc. Aquestes ajuden a millorar el desenvolupament del nen.

Aquesta entitat està convida a tothom a col·laborar-hi ja sigui amb una quota anual o bé participant de voluntari amb les diferents activitats que es realitzen.


Xarxa de convivència[modifica]

Logo de la Xarxa de Convivència


La Xarxa de Convivència és una associació inclinada directament al voluntariat i té com a finalitat millorar la convivència i la cohesió social. Està formada per molts joves que estan interessats a ajudar a la gent que ho necessita itothom pot accedir-hi per desenvolupar-se en diferents obres humanitàries. Aquesta associació va ser llançada l'any 2011 i la duen varies persones del Municipi de diferents edats amb moltes inquietuds diferents per aportar.

A part d'organitzar activitats la Xarxa de convivència també s'ha unit amb les altres tres associacions rosinques per recaptar aliments als diferents comerços del Municipi. A part també han fet projectes culturals i assisteixen a tots els actes públics que se'ls posa per davant. Durant l'any duen a terme xerrades de diferents temes de formació però sobretot han fet tallers per la jovent del poble.


Càritas[modifica]

A Roses també podem trobar Càritas, una altre entitat dedicada al voluntariat, que col·labora des de l'Església per combatre la pobresa i la marginació social. Vol aconseguir que tothom pugui tenir dret a viure de forma digne, cobrir les necessitats bàsiques. Sobretot treballa ajudant a les persones més desafavorides.

Per aconseguir-ho fan diverses activitats les quals poden participar tots els Rosincs. Una de les campanyes més actuals va ser la recollida d'aliments amb el títol “Ajudeu-nos a ajudar” que va tenir lloc el Nadal del 2011. Amb aquesta recollida d'aliments van fer possible que l'onze de desembre moltes famílies del Municipi poguessin gaudir d'aliments de primera necessitat, com ara: pasta, llegums, galetes, cereals etc. També realitzen tasques en les quals joves d'entre 17 i 18 anys ajuden a fer classe als nois i noies que tenen dificultats per seguir el procés d'escolarització.

Aquesta associació també proporciona roba gratuïta a traves de la botiga “El botó d'or” a la gent amb dificultats econòmiques i disposa de dos advocats que voluntàriament es comprometen a ajudar a les famílies que s'entrebanquin amb la crisi. La parròquia té vàries obres socials les quals són reconegudes pels ciutadans fent un donatiu ja sigui periòdic o puntual, o bé, oferir-se a a col·laborar en alguna obra una o dues hores setmanals.