Viver de pins

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viver de pins autor desconegut. Fons: família Ferrer Lloret, L'Abans Roses

Antigament a Roses, concretament als camps de darrera la Ciutadella, durant la dècada dels cinquanta. La major part de joves rosinc/es es dedicaven al viver de pins, però ho feien per diversió i per començar converses amb els amics/es. Sovint aquest passatemps, el viver de pins, servia per passar una estona amb la parella, cosa que estava molt mal vista en aquella època, per això mentre conreaven els pins podien passar una bona estona.


Viver de pins[modifica]

Un viver de pins en l'actualitat és un conjunt d’instal·lacions especials que tenen com a objectiu fonamental produir pins. Es controlen les condicions ambientals i es proporcionen les condicions de creixement més favorables perquè els pins continuïn el seu desenvolupament i adquireixin la fortalesa necessària per poder-los trasplantar al lloc on acabaran el seu creixement. Però en la dècada dels cinquanta aquestes instal·lacions no existien o només les persones més riques en podien gaudir, per això la població va haver de buscar altres maneres de criar i fer créixer els pins per després poder plantar-los per les muntanyes dels voltants de Roses.


Material dècada dels cinquanta[modifica]

Durant la dècada dels cinquanta els rosincs no disposaven de material adequat. El material que s'utilitzava eren cistelles de palla on col·locaven les paperines amb els pinyols, empeltadors i algunes eines per excavar.


Material de l'actualitat[modifica]

Les eines que s'utilitzen actualment per un viver de pins són les següents:

Pala recta, pala cullera, pic, cordill, regadora estaques, fundes llavors, repicador, barreta

Material actual


Procediment[modifica]

El procediment es divideix en diverses parts que s'expliquen tot seguit.

Sembra de les llavors[modifica]

Es col·loquen les llavors dels pins en unes paperines que prèviament ja s'hauran emplenat de terra. Es deixa que la llavor germini, i quan s’obre i li surten petites arrels, posteriorment la tija creix i surten noves fulles.

Trasplantament[modifica]

El trasplantament es duu a terme ràpidament després de la germinació, quan es desenvolupen algunes fulles. Durant el trasplantament les noies rosinques donaven las paperines ja plenes de terra i una llavor als seus companys perquè aquests les trasplantessin per les muntanyes del voltant de Roses .

Regatge[modifica]

El regatge és molt important per evitar que una excessiva pèrdua d’humitat del sòl provoqui que les llavors s’assequin. És important que els regatges no s’apliquin en hores de major incidència de calor, ja que això augmenta considerablement l’evapotranspiració i pot provocar lesions en les plantes.


Localització[modifica]


Enllaços[modifica]

L'Abans Roses de l'Ariadna Sánchez de l'editorial Efadós.

Com fer un viver