Tramuntana: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 6: Línia 6:
 
Quan bufa aquest vent el cel sol presentar un blau puríssim. Aquest nom apareix ja a les obres de Llull amb les formes "tremuntana" o "tremontana". Procedeix del llatí transmontanus-i ("d'enllà de les muntanyes").
 
Quan bufa aquest vent el cel sol presentar un blau puríssim. Aquest nom apareix ja a les obres de Llull amb les formes "tremuntana" o "tremontana". Procedeix del llatí transmontanus-i ("d'enllà de les muntanyes").
  
Són nombroses les referències literàries i artístiques a aquest vent. [http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Pla_i_Casadevall Josep Pla] o [http://ca.wikipedia.org/wiki/Dal%C3%AD Salvador Dalí], han contribuït de manera decisiva a bastir un referent mític per aquest vent. El poeta empordanès Carles Fages de Climent va escriure l'oració
+
Són nombroses les referències literàries i artístiques a aquest vent. [http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Pla_i_Casadevall Josep Pla] o [http://ca.wikipedia.org/wiki/Dal%C3%AD Salvador Dalí], han contribuït de manera decisiva a bastir un referent mític per aquest vent. El poeta empordanès [http://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_Fages_de_Climent Carles Fages de Climent] va escriure l' ''Oració al Crist de la Tramuntana'', molt popular a l'Empordà. [http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Maragall Joan Maragall] qualificar l'Empordà com a Palau de Vent. [http://ca.wikipedia.org/wiki/Ventura_GassolVentura Gassol] li dedicà una estrofa del seu poema ''El Crist dels Vents''.
al Crist de la Tramuntana, molt popular a l'Empordà. [http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Maragall Joan Maragall] qualificar l'Empordà com a Palau de Vent. Ventura Gassol li dedicà una estrofa del seu poema El Crist dels Vents.
+
  
 
===Tipus de tramuntana===
 
===Tipus de tramuntana===

Revisió de 19:01, 29 nov 2011

Tramuntana

La tramuntana és un vent fort i fred que ve del nord, d'origen polar, la seva velocitat ha arribat a superar els 200 km/h. Quan bufa aquest vent el cel sol presentar un blau puríssim. Aquest nom apareix ja a les obres de Llull amb les formes "tremuntana" o "tremontana". Procedeix del llatí transmontanus-i ("d'enllà de les muntanyes").

Són nombroses les referències literàries i artístiques a aquest vent. Josep Pla o Salvador Dalí, han contribuït de manera decisiva a bastir un referent mític per aquest vent. El poeta empordanès Carles Fages de Climent va escriure l' Oració al Crist de la Tramuntana, molt popular a l'Empordà. Joan Maragall qualificar l'Empordà com a Palau de Vent. Gassol li dedicà una estrofa del seu poema El Crist dels Vents.

Tipus de tramuntana

Pot ser ser del'est i de l'oest. A l'oest d'aquest meridià, allà la tramuntana és un vent fred que difícilment passa de moderat (ja que l'orografia pirinenca actua de pantalla) i no excessivament humit, que pot portar pluges que difícilment passen de febles. En ser un vent de terra, tota la costa del Principat proporciona recer d'aquest vent i no hi sol alçar temporals importants.

Però a l'est d'aquest meridià, la situació és ben diferent, ja que ni la costa ni l'orografia ofereixen cap recer; aleshores, en aquest sector la tramuntana és un vent molt intens que pot assolir amb relativa facilitat velocitats properes als 100 km/h, alhora que alça temporals marítims molt importants i molt perillosos per a la navegació.

A l'oest, l'efecte de recer del Pirineu i de la Serra de Tramuntana mallorquina fan que la tramuntana amb prou feines es percebi a la Badia de Palma, on és un vent fluix i terral. En canvi, a l'est, a tota la Badia d'Alcúdia i especialment a la zona de la Península d'Artà i sobretot a Menorca, la tramuntana és un vent violent i amb molt de recorregut marítim que alça temporals molt importants a tota la costa compresa entre sa Dragonera - Cap de Formentor - Cap de Capdepera i tota la costa Nord de Menorca, entre Punta Nati i la Mola del Port de Maó.

D'on provè

La Tramuntana provè del nord dels Pirineus i el sud-oest del Massís Central Francès com a zona d'acceleració. La tramuntana es fa particularment present a la Plana del Rosselló a Catalunya Nord, a la comarca de Catalunya de l'Empordà i a l'illa de Menorca (Illes Balears).

El vent de tramuntana és relativament freqüent als Països Catalans, especialment durant els mesos d'hivern. Hi ha dues zones bastant diferenciades quant a la incidència d'aquest vent: a l'est i a l'oest del meridià que passa pel Cap de Creus - Cap de Formentor. A l'oest d'aquest meridià, tret del Rosselló, l'Alt Pirineu i la plana empordanesa