Torre a llevant del mas Fabar

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Al nord de la riera de la Trencada, en una petita elevació i a 100 metres del mas Fabar s’hi troben les restes d’una torre quadrada. Aquest té una mida de 5 metres de costat i 8 d’alçada i pel que fa la forma i la tècnica constructiva, aquesta torre és molt semblant a una que hi ha vora la carretera de Cadaqués, la Torreta.

La torre a llevant del mas Fabar està molt malmesa pels anys i els elements. De sostre fa molt de temps que no en té i tot i que tenia un pis superior, aquest va caure i ara només es poden veure els forats de l’embigat al mur. Les parets van ser construïdes amb pedres de diferents formes, sense seguir filada i tot i que estaven lligades amb morter, ara formen part de l’enderroc que s’escampa pels voltants de la torre. Només la paret de llevant conserva l’altura necessària per mostrar-nos la línia de teulada, d’un vessant vers el sud. Els únics carreus que forment part de l’estructura es troben a la cantonada, ben tallats i disposats per fer fort el punt més feble de la construcció.

Es fa difícil donar una cronologia així com un ús a aquesta estructura situada a la vall de la Trencada, a la vora del mas Fabar.

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 515675 Y=4682100


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

C. Protecció Patrimonial.

Objectes de protecció:

  • Memòria del lloc
  • La volumetria de l’element, les característiques tècniques i morfològiques i les connotacions d’ús han de configurar un fons de referència que n’asseguri la preservació del testimoni cultural implícit.
  • En cas d’eliminació de l’element s’haurà de documentar gràfica i fotogràficament i justificar-se tècnicament.