Skate

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Foto de: Four Children

L' skateboarding o monopatinatge és un esport què és practica amb un skateboard. Preferentment sobre una superfície llisa sobre la que es pugui rodar, ja sigui al carrer o en skateparks.


Història[modifica]

Foto de:Four Children

1960

Durant aquesta época es va començar a desenvolupar l' esport, va sorgir principalment a California. Es veia com un substitut del surf per quan les onades eren baixes. Els primers skates eren bàsicament taules de fusta amb rodes de patins, encara que durant aquesta dècada algunes marques de surf van produir algunes taules manufacturades.

1970

Al llarg d' aquesta dècada diverses marques van començar a experimentar amb diversos materials, cadascun més exòtic i rar que l' anterior encara que la majoria de monopatins seguien sent fabricats en contraplacat. Al llarg d'aquest temps la popularitat de l'esport va créixer molt.

1980

Durant la dècada dels 80 l'esport va estar potenciat per skaters patrocinats per marques. L'esport estava sobretot centrat en les "vert ramps" o half pipe [1], encara que moltes persones no podien permetre's comprar o construir una half pipe, cosa que va fer que la popularitat de "l'street" augmentes. Durant aquesta època es van crear els trucs que van constituir la base per a l'skate modern.

1990 - Present

A l'skate d' avui dia domina sobretot l'street. Les taules estan fetes de contraplacat, i les rodes de poliuretà. La forma de les taules d' avui dia prové dels skates de "freestyle" del 1980.

Història a Roses[modifica]

A Roses aquest esport va arribar a la dècada dels 90, no hi havia pràcticament cap lloc per patinar, i els skaters de l' època quan es va cimentar la riera de la cuana, la van utilitzar aconseguint així una half pipe improvisada.

La pràctica de l'esport a Roses[modifica]

Foto de:Four Children


Actualment ens trobem davant d' un esport bastant minoritari a la nostra població. Actualment hi han unes 20 a 30 persones que hi participen activament. És un esport que no té una franja d'edat determinada, actualment el practiquen persones l'edat de les quals va des dels 12 fins als 30 anys. Al poble es practica sobretot la modalitat d'street ja que no existeix cap instal·lació per a la pràctica d'aquest esport. Malgrat ser un esport tan minoritari dins de la població, les persones i botigues com la "Four Children"[2] participen activament en l' esport organitzant casals d'skate a la pista annexa del pavelló municipal, cosa que contribueix a l' increment de les persones que practiquen l'skate, cosa que és beneficia a l'esport.

El Projecte Perdut[modifica]

Foto de:Four Children

El projecte perdut és el projecte de l'skatepark de Roses, inicialment anava a estar col·locat darrera de la piscina municipal, a la zona actual del seu aparcament. L'antiga legislatura del poble ja havia aprovat el projecte, aquest estava pressupostat, i tot estava preparat. Aquest projecte es va concebre gràcies a la implicació d'unes poques persones que van contribuir a recollir firmes i contractar diversos serveis per tal de disposar-ho tot correctament. Amb el canvi de legislatura, s'ha perdut el projecte, i per tant tota la feina feta fins al moment