Sèseli ferreny: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 1: Línia 1:
El sèseli ferreny (Seseli farrenyi) és una petita apiàcia perenne amb roseta basal, que produeix abundants umbel·les, de flors petites de color blanc i fruits ovoides. És una herba perenne, d'entre 6 i 30 centímetres d'alçada, ramificada des de la base. Creix en esquists dels penya-segats litorals, lleugerament àcids. Només se’n coneixen tres poblacions, molt properes entre elles, que sumen poc més de 2000 individus, localitzades a la franja nord del [[cap de Creus]]. És una planta endèmica d'aquesta zona.
+
''El''' sèseli ferreny''' (Seseli farrenyi) és una petita apiàcia perenne amb roseta basal, que produeix abundants umbel·les, de flors petites de color blanc i fruits ovoides. És una herba perenne, d'entre 6 i 30 centímetres d'alçada, ramificada des de la base. Creix en esquists dels penya-segats litorals, lleugerament àcids. Només se’n coneixen tres poblacions, molt properes entre elles, que sumen poc més de 2000 individus, localitzades a la franja nord del [[cap de Creus]]. És una planta endèmica d'aquesta zona.
  
 
L’extensió de presència de l’espècie és de 0,47 km2. Quan va ser descrita per primer cop, el 1979, només se’n coneixia una població, Ses Estenedors, encara que alguns anys més tard (1995) se’n descobriren dues més, Es Camallerús i Es Bol
 
L’extensió de presència de l’espècie és de 0,47 km2. Quan va ser descrita per primer cop, el 1979, només se’n coneixia una població, Ses Estenedors, encara que alguns anys més tard (1995) se’n descobriren dues més, Es Camallerús i Es Bol

Revisió de 17:22, 15 abr 2010

El sèseli ferreny (Seseli farrenyi) és una petita apiàcia perenne amb roseta basal, que produeix abundants umbel·les, de flors petites de color blanc i fruits ovoides. És una herba perenne, d'entre 6 i 30 centímetres d'alçada, ramificada des de la base. Creix en esquists dels penya-segats litorals, lleugerament àcids. Només se’n coneixen tres poblacions, molt properes entre elles, que sumen poc més de 2000 individus, localitzades a la franja nord del cap de Creus. És una planta endèmica d'aquesta zona.

L’extensió de presència de l’espècie és de 0,47 km2. Quan va ser descrita per primer cop, el 1979, només se’n coneixia una població, Ses Estenedors, encara que alguns anys més tard (1995) se’n descobriren dues més, Es Camallerús i Es Bol d’Es Prim. És una espècie amenaçada, inclosa dins la categoria en perill de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, tant al "Catàleg de plantes vasculars endèmiques, rares o amenaçades de Catalunya" com a la "Lista Roja de la Flora Vascular Española".

Té una floració llarga que alguns anys es pot perllongar molt en el temps (del febrer al novembre), encara que normalment es dóna entre juliol i setembre. Els episodis forts de tramuntana provoquen l'assecament prematur de les flors i la dispersió ràpida dels seus fruits. Una roseta pot tardar entre un i quatre anys en treure flors i, de promig, floreix només un 27% de les rosetes cada any.


Bibliografia

  • Diversitat isoenzimàtica de dues plantes vasculars endèmiques dels Països Catalans: Seseli farrenyi (Apiaceae) i Petrocoptis montsicciana (Caryophyllaceae). Jordi López i Pujol. Butll. Inst. Cat. Hist. Nat., 69: 37-51. 2001.
  • Seseli farrenyi. Molero & J. Pujadas. Atlas y Libro Rojo de la Flora Vascular Amenazada de España