Refugis antiaeris de la Ciutadella: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
m (Pmebe ha mogut Refugi antiaeri (s. XX) a Refugi antiaeri de la Ciutadella: Per no generar confusió amb els altres refugis)
Línia 1: Línia 1:
[[Imatge:Refugi_1.JPG|350px|thumb|dreta|Interior del refugi antiaeri de la Ciutadella, foto d'Anna Maria Puig]]
+
[[Imatge:Refugi_1.JPG|350px|thumb|dreta|Interior del refugi antiaeri de la Ciutadella. Autoria: Anna Maria Puig]]
  
  
Línia 5: Línia 5:
 
[[Categoria: La guerra]]
 
[[Categoria: La guerra]]
 
[[Categoria: Esgarrifança]]
 
[[Categoria: Esgarrifança]]
 +
[[Categoria: Refugis]]
  
En el subsòl de la muralla de llevant de la Ciutadella es va construir aquest '''refugi antiaeri''' en temps de la Guerra Civil espanyola. Les dues portes, obertes a la muralla, donaven al costat de Roses. Estava format per un llarg passadís des del qual s’accedien a unes petites cambres cobertes amb volta.
+
Al llarg de la Guerra Civil es van construir a Roses diversos refugis antiaeris per protegir la població civil dels atacs facciosos de la marina de guerra de l'exèrcit franquista i de l'aviació italiana feixista. En el subsòl de la muralla de llevant de la [[Ciutadella]] es va construir un refugi antiaeri. Les dues portes, obertes a la muralla, donaven al costat de la vila i estava format per un llarg passadís des del qual es podia accedir a unes petites cambres cobertes amb volta. També se'n va construir un proper a la Porta de Terra. La Ciutadella era un lloc idoni perquè era econòmicament viable i segur aprofitar els passadissos baumats existents a l’interior de les muralles. Evidentment, aquests espais no estan enderrocats i, encara avui dia, es poden visitar.  
  
Entre els carrers Trinitat i Josep Sabater hi ha un altre [[Refugis antiaeris|refugi antiaeri]] del mateix moment.
+
La gent més gran, els que visqueren la guerra,confirmen que fou un dels refugis més utilitzats, atès que la seva separació del nucli habitat i,sobretot, del port –un objectiu militar evident– el feien més segur. Amb la reconstrucció de la muralla de llevant l'any 2011 es va procedir a la neteja dels enderrocs que cobrien el refugi, molt malmès per la voladura de la muralla als anys seixanta. <ref> Josep Maria Barris. ''Roses o a la recerca de la zona grisa''. Roses. Ajuntament de Roses. 2008, p. 392 </ref>
 +
 
 +
==Notes==
 +
<references/>

Revisió de 13:15, 14 juny 2019

Interior del refugi antiaeri de la Ciutadella. Autoria: Anna Maria Puig

Al llarg de la Guerra Civil es van construir a Roses diversos refugis antiaeris per protegir la població civil dels atacs facciosos de la marina de guerra de l'exèrcit franquista i de l'aviació italiana feixista. En el subsòl de la muralla de llevant de la Ciutadella es va construir un refugi antiaeri. Les dues portes, obertes a la muralla, donaven al costat de la vila i estava format per un llarg passadís des del qual es podia accedir a unes petites cambres cobertes amb volta. També se'n va construir un proper a la Porta de Terra. La Ciutadella era un lloc idoni perquè era econòmicament viable i segur aprofitar els passadissos baumats existents a l’interior de les muralles. Evidentment, aquests espais no estan enderrocats i, encara avui dia, es poden visitar.

La gent més gran, els que visqueren la guerra,confirmen que fou un dels refugis més utilitzats, atès que la seva separació del nucli habitat i,sobretot, del port –un objectiu militar evident– el feien més segur. Amb la reconstrucció de la muralla de llevant l'any 2011 es va procedir a la neteja dels enderrocs que cobrien el refugi, molt malmès per la voladura de la muralla als anys seixanta. [1]

Notes

  1. Josep Maria Barris. Roses o a la recerca de la zona grisa. Roses. Ajuntament de Roses. 2008, p. 392