Refugi antiaeri de la plaça Prim: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Es crea la pàgina amb «Categoria: Segle XX Categoria: La vila Categoria: La guerra Categoria: Por Categoria: Refugis Al llarg de la Guerra Civil es van construir a Ros...».)
(Cap diferència)

Revisió de 13:33, 14 juny 2019Al llarg de la Guerra Civil es van construir a Roses diversos refugis antiaeris per protegir la població civil dels atacs facciosos de la marina de guerra de l'exèrcit franquista i de l'aviació italiana feixista. Un d'ells va ser el construït pels veïns a la plaça del General Prim, situada a l'Eixample construït a finals del segle XIX.

La veïna Electra Soler recordava que sovint el refugi s'inundava i havien de posar taulons per tal de no mullar-se els peus quan s'hi anaven a refugiar. [1] Era el lloc de referència per a tots els veïns de l'anomenat Enxanxe. Les restes van permetre conèixer el seu traçat o part d'ell, atès que dos dels passadissos anaven dirigits a l'interior de les finques veïnes.

L'any 2012 va ser descobert en el transcurs de les obres d'urbanització i peatonalització d'aquell sector de la vila. El seu estat era molt deficient i la majoria de la volta que cobria el refugi estava ensorrada. El pas del temps i les arrels dels plàtans plantats a la plaça havien destrossat gran part dels sostres i parets. Ara bé, al terra es pot resseguir el seu traçat gràcies a unes línies d'acer corten que segueixen els passadissos i entrada del refugi.


Enllaços externs

Notes

  1. Informació facilitada pel seu fill, Esteve Fontenla Soler. Juliol de 2012.