Penya Blaugrana de Roses: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 36: Línia 36:
 
===Fonts===
 
===Fonts===
  
http://www.empordadigital.cat/index.php?option=com_k2&view=item&id=1183:la-penya-blaugrana-roses-renova-la-seva-junta-despres-de-25-anys&Itemid=667
+
* [http://www.empordadigital.cat/index.php?option=com_k2&view=item&id=1183:la-penya-blaugrana-roses-renova-la-seva-junta-despres-de-25-anys&Itemid=667 Renovació de la Junta a Diari Digital de l'Empordà]
  
http://www.viladeroses.cat/gent-nova-barcelonista-i-amb-empenta-es-fa-carrec-de-la-penya-blaugrana-de-roses/
+
* [http://www.viladeroses.cat/gent-nova-barcelonista-i-amb-empenta-es-fa-carrec-de-la-penya-blaugrana-de-roses/ Notícia de la nova Junta a Vila de Roses]
  
http://www.rosesae.com/general.asp?id=10
+
* [http://www.rosesae.com/general.asp?id=10 Web de l'Agrupació Esportiva Roses]
  
http://penyes.fcbarcelona.cat/
+
* [http://penyes.fcbarcelona.cat/ Penyes F.C. Barcelona]
  
"Penya Blaugrana de Roses: La subsistència, signada per les rifes i l'Ajuntament" a ''Hora Nova'', 31 de gener de 1995, p. 16.
+
* "Penya Blaugrana de Roses: La subsistència, signada per les rifes i l'Ajuntament" a ''Hora Nova'', 31 de gener de 1995, p. 16.
  
Així com informació facilitada per David Flor-Laguna, Martí Parada i Simón Rodríguez.
+
* Així com informació facilitada per David Flor-Laguna, Martí Parada i Simón Rodríguez.

Revisió de 19:25, 24 març 2016

Escut de la Penya Blaugrana de Roses

La Penya Blaugrana de Roses es va fundar l'any 1984 per fomentar l'esport i el barcelonisme a la població. La penya té la seva seu al carrer de Josep Cervera Bret, 10. Forma part de la zona 9, denominada Empordà i Catalunya Nord, de la Federació de Penyes del Futbol Club Barcelona.

Secció social

La Penya Blaugrana va ser creada per Joaquim Cusí, Josep San Jaume i Ramon Pararols l'any 1984. Tots tres es van adreçar a la Penya Barcelonista de Girona per informar-se dels passos que havien de fer per crear l'associació. Seguidament es van fer els tràmits a la Generalitat i al FC Barcelona per legalitzar la penya. La primera seu de la penya es va instal·lar al carrer de les Olles, 7.

L'any 1989 Ramon Paralols va ser escollit president de la Penya després d'haver ocupat el càrrec de vicepresident des de la fundació de l'entitat. L'any 1993 la penya va aconseguir arribar a la fita dels 518 associats.

Es pot destacar els campionats de botifarra que organitzava l'entitat a finals de la dècada de 1990. Així com el sorteig d'entrades o d'algun abonament per als partits del primer equip del FC Barcelona entre els associats.

L'any 2015 Ramon Paralols va deixar el càrrec de president després d'ocupar-lo durant més de vint-i-cinc anys. L'11 de desembre de l'any 2015 es va celebrar una Assemblea General en una situació molt precària que va estar a punt de fer desaparèixer l'entitat, que tenia 120 socis. L'edat avançada de la junta i els pocs ingressos de la penya feien inviable seguir endavant amb el projecte iniciat l'any 1984. De l'assemblea n'havia de sorgir alguna alternativa o sinó els socis havien de procedir a la dissolució de l'associació. D'aquesta crisi en va sorgir un grup de joves, encapçalat per David Sáenz (fill de l'antic membre Manel Sáenz), que van ser escollits per revitalitzar la penya, que els últims anys s'havia centrat només en la retransmissió dels partits del Barça a la seu social.

Secció de bàsquet

La secció de bàsquet de la Penya Blaugrana va començar la temporada 1984/1985 de la mà de rosincs com Manel Sáenz, Josep Barceló "Pepo", Joaquim Prats i Guadalupe Vieyra. Fins l'any 1987 hi va haver equips de formació infantil, cadet i juvenil i fins i tot un equip sènior. Els seus partits els jugaven a la pista de l'Escola Narcís Monturiol, abans de la construcció del Pavelló Municipal d'Esports, inaugurat l'any 1987. La seva última temporada, la 1987/1988 va jugar al nou pavelló.

El sopar de final de la temporada 1986/1987, al restaurant del Moll, va ser un punt i a part en la història de la secció. Després d'haver donar trofeus als jugadors de la secció de futbol, els jugadors de la secció de bàsquet no en van rebre. Aquest va ser el detonant perquè Pepo Barceló i Manel Sáenz decidissin escindir-se i començar un nou projecte amb el nou Club Bàsquet Roses, fundat mesos després, el setembre de 1987. Forces jugadors també van fer al salt a la nova entitat, un fet que va provocar que al cap d'una temporada la secció de basquetbol blaugrana desaparegués.

Secció de futbol

De la mà de les activitats de seguiment de l'actualitat esportiva i social del Barça, la penya també va tenir una secció de futbol amb un equip amateur i diversos equips al planter. Els seus partits sempre els va jugar al desaparegut Camp de Díaz Pacheco, al carrer Tarragona.

La temporada 1986/1987 el club va començar a competir a nivell amateur al Campionat Provincial d'Aficionats de Girona. La temporada 1989/1990 jugava a la Tercera Regional, a banda de tenir equips de futbol base a les categories d'alevins, infantils, cadets i juvenils. Durant aquests primers anys hi va haver certa col·laboració amb l'AE Roses. L'any 1992/1993 el primer equip va aconseguir la seva fita més important assolint l'ascens a la Segona Regional, tot i quedar quart del seu grup.

El gener de 1995, en plena temporada 1994/1995, el president Pararols afirmava a l'Hora Nova que les "relacions amb l'AE Roses no són, ara per ara, gens cordials". Manel Sáenz, president de l'AE Roses i antic membre de la Penya Blaugrana, criticava el poc treball de Pararols al capdavant dels equips de la Penya Blaugrana i Pararols denunciava que Sáenz havia portat a un tal Samer, d'11 anys, a fer unes proves al FC Barcelona sense el permís dels seus pares.

Segons el president Pararols, aquella campanya l'entitat tenia quatre cents socis, un equip juvenil a Primera Divisió, un cadet a Preferent, un infantil i un aleví a Primera Divisió i l'amateur encara a Segona Regional. Unes categories ben meritòries per un club tan jove. Tenia diferents fonts d'ingressos: una subvenció de 580.000 pessetes de l'Ajuntament de Roses, les quotes de 2.500 pessetes anuals dels socis i les rifes de cada cap de setmana on es sortegen entrades per anar a l'Estadi del FC Barcelona, el Camp Nou.

L'etapa de la secció esportiva de la penya va acabar la temporada 1995/1996 per problemes econòmics que feien impossible tirar endavant amb el projecte. D'aquesta manera, la temporada 1996/1997 la Penya Blaugrana ja no va tenir el primer equip inscrit a cap competició. En canvi sí que ho estaven encara el cadet i el juvenil fins a la temporada 1997/1998. Després de la dissolució gran part dels seus jugadors van passar a formar part dels equips de l'AE Roses per poder continuar jugant a futbol a Roses.

Fonts

  • "Penya Blaugrana de Roses: La subsistència, signada per les rifes i l'Ajuntament" a Hora Nova, 31 de gener de 1995, p. 16.
  • Així com informació facilitada per David Flor-Laguna, Martí Parada i Simón Rodríguez.