Mas de les Figueres

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mas de les Figueres

El mas de les Figueres es troba dins del nucli urbà, davant de la platja de la Perola. L’edifici conserva l’estructura original tot i que l’interior està adaptat a les necessitats actuals de vida. L’exterior ha estat respectat i actualment és un jardí delimitat per edificis i carrers.

L’edifici té una planta complexa en la que hi són presents les diferents reformes i ampliacions. Actualment la façana principal dóna a mar i té dos nivells. Els estables i la quadra a la planta baixa i l'habitatge és al primer pis. En l’àmbit superior, a la cara nord, també s’hi troba la casa dels masovers, afegida a principi del XVIII. Els accessos a les diferents dependències són directes i se situen a la cara de tramuntana. A la casa dels masovers en canvi, s’hi accedeix mitjançant una escala exterior de dos trams i replà superior. A pocs metres de l’edifici principal hi ha dos coberts i els pou.

La part més antiga de la masia es troba a migdia, el celler. L’estructura comprèn un espai rectangular cobert amb volta de canó. Els murs mesuren 1,5 metres de gruix i en el de migdia hi ha cinc espitlleres.

El mas, i més concretament el celler i els jardins que l'envolten, foren el llocs triats pel senyor Josep Oriol Martí Bagué com el seu Locus Amoenus, que se celebrà el dia 13 d'abril de 2019.

Notícies històriques[modifica]

Per documentació en mans del propietaris els orígens del mas remunten al segle XVI. En aquest moment, el mas estava format per un celler i una casa de planta baixa. En aquest moment s’anomena mas Pedró. No és fins al 1785 que es planten les figueres que en provoquen el canvi de nom. Tot i així, un document de l’any 1566 parla del celler del mas de les Figueres.

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

Avinguda de Rhode, 209-221.


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • La distribució volumètrica exterior així com diferents elements constructius que configuren l’aspecte extern (finestres, eixida, portals, espitlleres, etc.)
  • Elements constructius estructurals de l’interior com voltes de pedra.
  • Queda protegida tota l’àrea del jardí que queda delimitada pel PEU del Mas de les Figueres.
  • S’admeten ampliacions amb les limitacions que s’estableixen en els paràmetres de la clau que li correspon al POUM.
  • Els nous volums hauran de respectar el caràcter original de l’edificació.


Enllaços externs[modifica]