L'excavació del castrum visigòtic del Puig Rom de 1946-47

De Rosespedia

Revisió de 11:47, 4 maig 2011; PatrimonideRoses (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Des de la campanya de Folch i Torres el [[|L'excavació de 1917|1917]], no es tornà a intervenir al polblat del Puig Rom fins a 1946 i 1947. Durant uns 30 anys el lloc quedà abandonat i la vegetació cobrí les restes descobertes. Ara el puig Rom s’inclou en el programa del Plan Nacional de Excavaciones de la Comisaría Provincial de Excavacions Arqueológicas de Girona, que depèn del Ministerio d’Educación Nacional.

L’arqueòleg que es desplaçà al lloc, per encàrrec de Lluís Pericot, Comisario Provincial, és Pere de Palol, posteriorment director del Museo Arqueológico Provincial de Gerona (1948-1956). Hi treballà com a mà d’obra gent de la zona i un destacament de soldats del cos d’enginyers.

En aquestes dues campanyes, Palol continuà l’excavació de les cases adossades a la muralla al costat dret del portal, allà on l’havia deixada Folch i Torres, i descobrí aquest portal i un altre tram de cases al costat esquerre de l’entrada. Els materials que recuperà es troben al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona i una altra part exposats al Museu de la Ciutadella.

De la intervenció d’aquests anys es conserven els diaris d’excavació, els croquis i la documentació fotogràfica. La planimetria de la zona descoberta per Palol es dibuixà en una campanya posterior, l’any 1987, en què intervingué la Universitat de Barcelona.