Edifici del puig Alt

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista des de les runes d'aquest antic edifici


Al cim del puig Alt hi ha les restes d’un edifici molt enrunat. Probablement es tracti d’una antiga torre de vigia ja que per les dimensions i el lloc on es troba no s’imagina cap altra funció: Des de la torre es té un domini absolut sobre la resta del territori. Des del cim de Puig Alt la vista pot fer un gir de 360 graus sobre el cap de Creus sense topar amb cap obstacle, només el Pení, amb la base militar, deixa aquest angle mort, impedint així veure la vila de Cadaqués, situada just darrere.

L’edifici del puig Alt conserva poc del que era en origen, que es situa en algun moment entre el segle XIII i XV, època baix medieval. De planta rectangular (6x4 metres), els murs de l’edifici actualment són més gruixuts que alts ja que només se’n conserven un parell de filades i l’amplada d’aquests ve a ser de 85 cm. La porta s’ha perdut però es trobaria a l’angle sud-oest i hi ha qui diu que fa anys hi havia uns blocs disposats en espiga que ara mateix ja no s’hi reconeixen.

Molt a la vora de la torre enrunada, a la vessant sud hi ha una rasa excavada a la roca d’uns 10 metres de llarg, un d’amplada per 1,20 metres de profunditat. Aquesta probablement va ser utilitzada com a pedrera.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 518800 Y=4680150


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

C. Protecció patrimonial.

Objectes de protecció:

  • Memòria del lloc
  • La volumetria de l’element, les característiques tècniques i morfològiques i les connotacions d’ús han de configurar un fons de referència que n’asseguri la preservació del testimoni cultural implícit.
  • En cas d’eliminació de l’element s’haurà de documentar gràfica i fotogràficament i justificar-se tècnicament.