Edifici de la Casa Cremada: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Mapa)
Línia 18: Línia 18:
 
==Mapa==
 
==Mapa==
  
 
+
<googlemap version="0.9" lat="42.264932" lon="3.196002"  width="350" height="350" controls="large">
 
+
42.263907, 3.196313
 +
Edifici de la Casa Cremada
 +
</googlemap>
  
 
==Nivell de protecció==
 
==Nivell de protecció==

Revisió de 11:00, 19 ago 2009

L’edifici de la Casa Cremada es troba en un replà de llevant d’aquest paratge, molt a la vora del camí dels francesos. Té dues etapes constructives, segurament la més antiga, datada entre els segles X-XI, respondria a una petita església rural d’època medieval seguint, d’alguna forma, els cultes presents en el paratge de la casa cremada des d’època prehistòrica.

Actualment l’edifici està en runa però conserva la planta rectangular de l’edifici més antic, que tot i que cobert de vegetació, s’hi poden resseguir totes les parets. Aquestes tenen una llargada d’uns 12 metres en l’eix est-oest per 3’80 metres els dels costats. Els murs conserven una altura màxima de metre i mig on es pot veure la disposició de les filades i la tècnica constructiva emprada: pedres disposades inclinades en un sol sentit, l’opus spicatum. Les pedres del mur són esquist i quarsita poc treballats i estan lligades amb fang encara que les cantonades contrasten les llargues lloses col•locades del llarg i del través amb les que han estat construïdes.

La porta d’accés es troba en el mur sud, a la meitat de llevant, i no es conserva cap resta que doni cap indici de com va ser la coberta en aquest edifici tot i que per la gruixudesa dels murs tot fa pensar que probablement estaria cobert per una volta.

No es pot determinar el nombre d’estances de l’interior ja que està cobert d’enderroc.

L’edifici afegit es troba al costat de migdia i és el que es veu millor actualment. No té restes d’espiga i les lloses emprades per la construcció són de granit i estan lligades amb fang, ben disposades de forma planera tot i que no tenen cap ordre de filada. En aquesta etapa constructiva es pot veure com es va afegir una estança de planta trapezoïdal, on s’hi veuen alguns encaixos relacionats amb la construcció, encara que actualment es l’habitació es troba molt destruïda.


Localització

Coordenades

  • UTM: X= 516225 Y= 4679250


Mapa

Nivell de protecció

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Parets i restes estructurals conservades que configures la part coneguda de l’edifici
  • Subsòl on s’aixeca la construcció
  • Tècnica constructiva emprada en part de les parets (Opus Spicatum)
  • Àrea de 40m2 al voltant de les restes conservades