Dofins: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Sobre els sorolls que emeten)
(Sobre la reproducció)
Línia 11: Línia 11:
 
==Sobre la reproducció==
 
==Sobre la reproducció==
  
-El dofí mular femella madura sexualment entre els 5 o 6 anys en canvi els mascles maduren a partir dels 9 o 13 anys.
+
El dofí mular femella madura sexualment entre els 5 o 6 anys en canvi els mascles maduren a partir dels 9 o 13 anys.
-La primavera es l'època de zel i al cap de 11 o 12 mesos, la famella te a la cria. Nomes pot tenir una sola cria que al néixer als pocs minuts ja pot respirar i neda.
+
La primavera es l'època de zel i al cap de 11 o 12 mesos, la famella te a la cria. Nomes pot tenir una sola cria que al néixer als pocs minuts ja pot respirar i neda.
 
La criatura està mamant fins els 18 mesos.
 
La criatura està mamant fins els 18 mesos.
  

Revisió de 10:48, 28 març 2011

El dofí és un mamífer aquàtic de la família dels cetacis, en el que també s'inclouen les balenes i les marsopes.

-Els dofins antigament els caçaven per extreure un oli que es trobava en petites quantitats dintre del seu cap, amb aquest oli el feien servir com a lubricant per la maquinària de rellotges. Ara en dia de avui ja han trobat altres formes, aixì doncs no els cacen però molts moren enganxats en les xarxes dels barcos que pesquen tonyina.

-Els dofins com les balenes tenen un orifici en el cap que s'anomena espiracle. Això fa que tinguin que surtir al exterior cada dos minuts per poder agafar aire per el espiracle i tornen a sumergir-se.

-L'aleta horitzontal de la cua del dofí es mou en vertical la qual cosa fa que el dofí es pugui impulsar amb molta més força. Les aletes que te situades al costat del cos serveixen com a destabilitzadors. També la seva forma hidrodinàmica els permet anar a 30km/h, fins i tot a anar a 40km/h.


Sobre la reproducció

El dofí mular femella madura sexualment entre els 5 o 6 anys en canvi els mascles maduren a partir dels 9 o 13 anys. La primavera es l'època de zel i al cap de 11 o 12 mesos, la famella te a la cria. Nomes pot tenir una sola cria que al néixer als pocs minuts ja pot respirar i neda. La criatura està mamant fins els 18 mesos.

Sobre els sorolls que emeten

Contínuament estan emeten sons iguals que un xiulet que surten de sota una mecanisme que tenen situat sota el espiracle. Vindria a fer el mateix servei que els xiulets que emeten els rat-penats. Això permet que detectin la seva pressa fàcilment. A part de això aquest crit el fan per estat d'alarmació excitació sexual o bé per comunicar els estats d'anims en el que es troben.

Els dofins es divideixen en dos grups odontoceti que tenen semblances físiques però sense afinitat taxonòmica:

-Delphinidae: també són coneguts com els dofins marins.

-Platanistoidea: estan a les aigües dolces dels rius indis com l'Indus i al Ganges.


Alimentació

Els dofins mengen una quantitat d'aliment que equival a un terç del seu pes. S'alimenten bàsicament de peixos i calamars tot i que també mengen gambes, cracs i pops.


[[1]] [[2]]