Cova-dolmen de la Riera Quarentena I: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Pàgina nova, amb el contingut: «Categoria: Prehistòria Dolmen situat a la vessant nord-est del puig Marès que davalla cap a la riera de la Quarantena, en un aflorament rocós anomenat el...».)
 
(Cap diferència)

Revisió de 16:01, 21 maig 2009


Dolmen situat a la vessant nord-est del puig Marès que davalla cap a la riera de la Quarantena, en un aflorament rocós anomenat els Guills del mas Marès.

El megàlit està construït sobre un terreny en pendent i aprofita un aflorament rocós per formar la cambra. Completen la estructura de la cova-dolmen un corredor de lloses i dues parets seques. La cambra o cova està coberta per la mateixa la roca natural i s'orienta en direcció sudest. Presenta una planta de tendència el·líptica, molt irregular, fa 2 metres de llarg, 3,30 metres d'ample i 1,25 d'altura màxima.

A l'interior s'ha documentat una capa de lloses de pissarra, com un paviment disposat per aconseguir una superfície planera on dipositar els morts. Del corredor es conserven només dues lloses d'esquist ben falcades i treballades. Aquest component del dolmen està a un nivell més baix. La llosa de l'esquerra fa 70cm d'amplada per 90cm d'alçada i 12cm de gruix; la de la dreta fa 65 cm d'amplada, 95cm d'alçada i 12 cm. de gruix. En aquest cas també presenta un enllosat.

L'espai que resta entre la cambra i el corredor es tanca mitjançant dues parets de pedra seca, que es van trobar en força mal estat, esllevissadas cap a l'interior. La paret de l'esquerra disposa d'un suport adiccional: una llosa de 65 cm de llargada i d'amplada i 10 cm de gruix. El túmul que el cobreix el megàlit es conserva força bé, sobretot a la dreta del corredor, no així el peristàlit exterior que el delimitava perimetralment, que ha desaparegut completament.

Durant l'excavació arqueològica, s'ha constatat la inexistència de restes humanes. La desaparició d'aquest elements estaria en relació amb l'acidessa del sól i les sucessives buidades de la cova. De l'aixovar que solia acompanyar els cossos només s'han recuperat diversos fragments informes de ceràmica feta a mà.

Aquest sepulcre megalític forma part del conjunt de la Casa Cremada i alhora constitueix un punt d'unió entre dues zones megalítiques del terme municipal , que presenten característiques diferenciades: d'una banda el paratge de la Casa Cremada, amb quatre dolmens i dos menhirs i, de l'altra, la zona del puig Alt i el pla de les Gates, amb quatre cistes.


Localització

Coordenades

  • UTM: X=4679040 Y=516810
  • GPS: 42º 15' 43" N 3º 12'15" E
  • Decimal: Lat. 42.261944444444445 Lon. 3.204166666666667


Mapa


Com arribar-hi

Des de Roses s'agafa la carretera que va a la cala Montjoi, fins que arribarem al puig on és el dolmen de la Creu d'en Cobertella, al cap d'1 km. Des de la zona d'aparcament s'agafa un camí que s'enfila pel marge esquerra de la Riera Quarentna. Al cap d'uns 650 metres s'arriba a aquesta cova-dolmen, a l'esquerra.


Propietat

Privada. Dades cadastrals: 700121


Règim del sòl

Parc Natural del Cap de Creus-Parc Natural


Tipologia

Construcció megalítica


Ús original

Lloc d'enterrament


Ús actual

En desús


Estat de conservació

Bo


Cronologia

2.500 -2000 aC.


Bibliografia

  • "Poblats, dòlmens i menhirs. Els grups megalítis de l'Albera, serra de Rodes i cap de Creus". Josep Tarrús i Galter. Diputació de Girona, 2002.