Castell del Pla de la Guardiola

De Rosespedia

Revisió de 19:01, 21 des 2016; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El castell actualment està molt enrunat i s'hi ha construït una barraca de pedra seca sobre

Restes d'un castell o d'una fortalesa situats al pla de la Guardiola, en un planell elevat que domina la cala Montjoi pel nordest. Les ruïnes del castell es troben emmascarades per les parets d'una masia construïda al mateix lloc. La seva cronologia va del segle IX a l'XI.

Aquestes restes correspondrien a un edifici fortificat relacionat amb el nucli de població situat a la vall de Montjoi. La posició elevada del lloc, amb domini del sector de tramuntana del cap Norfeu, així com del de tramuntana de Montjoi, seria la principal característica en benefici de la vall sobre la qual domina. Així, hi ha la possibilitat de relacionar les restes de la Guardiola amb el castell de Magrivil.

Pel que fa al topònim, en un document del S.XVII que parla de plets sobre jurisdiccions territorials i drets de pesca entre Cadaqués i Roses, que es conserva a l'arxiu de Cadaqués, apareix citada "la muntanya de la Guardiola" en relació a Montjoi i la Pelosa en el terme de Roses. Una altre document del 1391 tracta sobre la venda de la quadra (tipus de jurisdicció senyorial menor) de Guardiola a la parròquia de Roses.

No es coneix cap notícia històrica de l'existència d'aquesta fortalesa, que deu el seu nom al pla on fou aixecada, significatiu de l'existència d'una construcció de defensa, però amb el nom original perdut en el temps. Per la seva situació és un bon lloc de guaita i de defensa dels perills provinents del mar, car les cales Jóncols, Pelosa i Montjoi ja eren emprades en época romana com a ports[1]


Arquitectura i estructura[modifica]

A la banda sudoest del conjunt hi ha uns fragments de llenç molt llargs, en part soterrats, que formen angle i tenen un rengle llarg, en seqüència, d'espitlleres estretes i allargades. Al sector nordoest es distingeix la planta d'una torre, segurament quadrangular. Els murs són molt gruixuts i la construcció, de pedres i fang, amb un aparell irregular fet amb blocs de pedra de mides molt irregulars. Al costat septentrional del conjunt de ruïnes s'observa el basament d'un llarg mur, actualment visible en uns 4 metres de llargada, que només sobresurt uns 20 cm del terra. És construït amb pedra i fang i presenta dues filades d'opus spicatum ben marcat, fet amb lloses estretes de pissarra. A l'extrem de llevant, pel costat on l'edifici era més accessible, hi ha rastres d'una vall excavada a la roca, molt malmesa en data recent.

A l’extrem de llevant hi ha el fossat del castell, excavat a la roca, encara que actualment es troba molt malmès ja que el lloc es troba ple d’escombraries i d’abocament incontrolats de runa.


L'indret també presenta diverses barraques agrícoles construïdes probablement amb pedres del castell.


Notes[modifica]

  1. "Castells medievals". Ferran del Campo i Jordà. Guies del Patrimoni Comarcal


Notícies històriques[modifica]

Hi ha qui pensa que el castell de la Guardiola es poden relacionar amb el castell de Magrivil, que mencionen les fonts com a situat en aquest entorn però d’ubicació encara desconeguda. Segurament aquest edifici fortificat alt medieval tindria relació amb el nucli de població situat a la vall de Montjoi. La primera constància que es té del castell és un document del 1391 que tracta la venda de la quadra (jurisdicció senyorial menor) de la Guardiola a la parròquia de Roses.

Durant el segle XVIII es troba el topònim de la Guardiola un document que parla d’uns plets sobre jurisdiccions i drets de pesca entre les Cadaqués i Roses. En aquest document apareix citada “la muntanya de la Guardiola” com a terme de Roses.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 520275 Y= 4678260
  • GPS: 42° 15' 22.59" N 3° 14' 44.89" E
  • Decimal: Lat. 42.256274752951434 Lon. 3.245803713665313

Mapa[modifica]


Situació[modifica]

Pla de la Guardiola


Com arribar-hi[modifica]

Des de Roses, agafar el camí que porta a la cala Montjoi, situada a uns 8-9 km a l'est. Quan ja l'hem passada, immediatament apareix la cala Pelosa. Per damunt d'ella i al nordoest hi ha un petit replà travessat pel camí que ve del Puig Alt. Aquí hi ha les restes del castell.


Objectes de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Conjunt de restes disperses que formen una unitat constructiva que ocupa uns 50m2.
  • Configuració arquitectònica del que es conserva, característiques constructives i materials.
  • Relació física de les restes amb l’entorn geològic i diferents manifestacions antròpiques manifestades en els afloraments rocosos del voltant.
  • Subsòl de tota l’àrea ocupada per les restes amplada uns 20m en totes direccions.
  • Camí d’accés.