Casernes (Ciutadella): Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Pàgina nova, amb el contingut: «Categoria: Segles XVI a XVII Restes d'un edifici de casernes a l'interior de la Ciutadella, situat al sector nordoest, a tocar el talús la cortina entr...».)
 
(Bibliografia)
Línia 39: Línia 39:
 
* Díaz Romanyach, C. (1995) - "Els quarters de la Ciutadella", Programa de Festa Major, Roses.
 
* Díaz Romanyach, C. (1995) - "Els quarters de la Ciutadella", Programa de Festa Major, Roses.
 
* De la Fuente, P. (1994)- "Les casernes de la fortalesa de Roses", Revista de Girona, núm. 165, Girona, p.64-65.
 
* De la Fuente, P. (1994)- "Les casernes de la fortalesa de Roses", Revista de Girona, núm. 165, Girona, p.64-65.
 +
* VVAA (1994) - "Ciutats de Girona. Catàleg de plànols de les ciutats de Girona des del segle XVII al XX", Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, p.376-449.
 +
* Badia, J. (1981) - "L'arquitectura medieval de l'Empordà", Vol. II-B (Alt Empordà), Diputació de Girona, Girona

Revisió de 11:05, 5 maig 2009


Restes d'un edifici de casernes a l'interior de la Ciutadella, situat al sector nordoest, a tocar el talús la cortina entre els baluards de sant Andreu i sant Jaume.

És un edifici de planta rectangular de 39,5 m de llarg (est-oest) i 14,50 m d'ample (nord-sud) del qual es conserven les parets perimetrals de manera irregular. La façana posterior es manté amb tota la seva alçada, i es veuen les tres línies de sis finestres, ara esborrancs, corresponents a les diferents plantes. Les altres tres parets perimetrals només presenten uns 1,10 metres màxims d'alçada. A la paret que es correspon amb la façana principal s'observen la llinda i la part inferior d'una porta central, la principal, emmarcada amb carreus regulars, i també quatre probables obertures o portes secundàries.

Era un edifici de planta baixa i dos pisos amb coberta de teulat a dos vessants amb la façana principal que donava al pati d'armes.

La distribució espaial a cada planta era igual. Al centre hi havia l'escala principal que comunicava els tres nivells. A la part de la façana hi havia un passadís obert a l'exterior a través d'una arcada, des del qual s'accedia a sis mòduls d'allotjament distribuïts tres a cada banda de l'escala. Cada mòdul estava format per dues estances, alineades i comunicades per una porta, que disposaven de xemeneia individual. Per accedir a l'habitació del fons s'havia de travessar la primera.

Aquests allotjaments militars són fets amb obra de mamposteria. El parament intern de la paret de migdia presenta les dues línies de forats d'embigat que havien de suportar els dos pisos superiors. Igualment es conserven restes de l'enlluït de morter de calç i els senyals de les xemeneies. A la planta baixa hi ha evidències de construccions d'època moderna, de quan la Ciutadella era un camp d'horts.

Aquesta caserna forma part d'un conjunt de dos edificis iguals. L'altre està alineat, en direcció a llevant, però presenta un estat de conservació molt pitjor. L'única diferència d'aquesta segona caserna és un petit edifici, adossat al costat de llevant durant el segle XVIII, que va servir com a casa del guarda-magatzem.

Ambdues casernes són un projecte de l'enginyer major Jacobo Palearo, conegut amb el sobrenom de Jacobo Fratin. La construcció va ser encarregada a Pere Abril, arquitecte de la vila de Roses.


Edifici innovador

Aquest és un edifici innovador en la seva època per dos motius: d'una banda, pel que significà implantar una caserna per allotjar militars a l'interior d'una ciutat. La raó d'aquest projecte va ser solucionar el problema que suposava per a la població civil el fet d'haver de tenir soldats a les seves cases. D'altra banda, perquè responen a una concepció arquitectònica nova. Va ser una revolució el fet de concebre un edifici específic que preveiés les necessitats bàsiques per allotjar soldats.


Localització

Coordenades

  • UTM: X=4679650 Y=514200
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588


Mapa


Bibliografia

  • De la Fuente, P. (1998) - " Les fortificacions reials del golf de Roses en època moderna", Col·lecció Papers de Recerca, 3, Roses, p.142-151.
  • D.a. (1998) - "La Ciutadella de Roses", Quaderns de la revista de Girona, núm.77. Guies, núm.33, p.70-71.
  • Díaz Romanyach, C. (1995) - "Els quarters de la Ciutadella", Programa de Festa Major, Roses.
  • De la Fuente, P. (1994)- "Les casernes de la fortalesa de Roses", Revista de Girona, núm. 165, Girona, p.64-65.
  • VVAA (1994) - "Ciutats de Girona. Catàleg de plànols de les ciutats de Girona des del segle XVII al XX", Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, p.376-449.
  • Badia, J. (1981) - "L'arquitectura medieval de l'Empordà", Vol. II-B (Alt Empordà), Diputació de Girona, Girona