Cadaqués

De Rosespedia

(S'ha redirigit des de: Cadaquès)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una vista a Cadaqués

Cadaqués és el poble més oriental de la Península Ibèrica. El seu terme municipal ocupa la major part de la costa de llevant del massís del cap de Creus. Aïllat per la muntanya del Puig de Pení i el puig de Bufadors de la resta de l'Empordà, el poble pesquer de Cadaqués va viure de cara al mar i pràcticament separat, per terra, de la resta de l'Empordà, fins a finals del segle XIX. En el segle XX va començar arribar-hi turistes al poble que es van anant escampant per diferents zones de accés. El nom “Cadaqués” prové del topònim “Cap de Quers” que vol dir “Cap de roques“, un poble situat en una badia l’Alt Empordà .


Economia[modifica]

Les activitats de subsistència eren principalment la pesca i la vinya. Aquesta última va enriquir la comarca durant el segle XVIII, però també la va arruïnar quan va arribar la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX. Aquest fet va impulsar de manera notòria la migració cap a Amèrica.


Personatges famosos[modifica]

Cadaqués es un poble conegut més pels seus personatges famosos que no per altra cosa. Uns dels famosos grans pintors del petit poble es diu Salvador Dalí que té una casa-museu a Portlligat que va estar habitant fins el 1982. Dalí desprès de la mort de la seva dona Gala, va fixar la seva residencia a Castell de Púbol. L'estructura de la casa de Dalí te forma laberíntica, passadissos estrets i un rebedor on dissecava animals. Cadaqués es un lloc on hi ha moltes exposicions d'art i de pintors famosos.

Festes[modifica]

El poble Cadaqués té diferents festes, una d'elles, "es Sol ixent" que es fa l'1 de gener. El punt de trobada es el Far de Cadaqués i com diu es la zona més oriental de la península, per tant, es on abans surt el sol. Desprès d'aquest bonic espectacle es fa un ball que es diu la sardana i s'ofereix una bona xocolata calenta. A banda d’aquesta festa hi ha la de Sant Sebastià que es celebra el 20 de gener i és on els cadaquesencs i cadaquesenques fan una espècie de marató fins a l’ermita de Sant Sebastià i és d'allà d'on prové el nom de la festa. Pugen a la muntanya del Pení, on es celebra una missa i el ball de la sardana.