Bestila: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
 
(6 revisions intermèdies per 3 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
[[Imatge:Bestila.jpg|350px|thumb|dreta|Bestila Marroquina]]
+
[[Imatge:BastilaHunter.jpg|350px|thumb|dreta|Bestila Marroquina Foto: Amy Hunter]]
  
  
 
[[categoria:Festes i tradicions]]
 
[[categoria:Festes i tradicions]]
 
[[categoria:Costums i tradicions]]  
 
[[categoria:Costums i tradicions]]  
 +
[[categoria:cuina]]
 +
[[Categoria: Canvi]]
  
 +
''Albestila o Amazigh Bstila'' és un plat que pot ser de pollastre o peix i ametlles, és un plat del Marroc i d'Algèria i un símbol de la cuina berber. Sovint se serveix com a plat principal, però sobretot és un plat per ocasions felices.
 +
 +
Albestila rep el nom de les fulles primes de pasta de paper ''(Albestilah''). A cada país es fa de forma diferent, a Tunísia també s'anomena [[Albruat]]. Seguidament s'explica la recepta marroquina.
  
  
''Albestila o Amazigh Bstila'': plat pot ser de pollastre o peix, ametlles, és un plat nacional del Marroc  i la distinció d'Algèria i un símbol de la cuina berber, sovint serveixen com a plat principal, fet sobretot en les ocasions feliços.
 
Albestila també va cridar el nom de les fulles primes de pasta de paper ''(Albestilah'') i va demanar que el paper del Marroc,  Algerià: diol i a Tunis: Almlessoqh utilitzat en ''Albestila o [[Albruat]].
 
cada paìs el fa de manera diferent .
 
  
 
===Ingredients===
 
===Ingredients===
 +
 
*3 pits de Pollastre
 
*3 pits de Pollastre
 
*coriandre
 
*coriandre
Línia 35: Línia 38:
  
 
Tallem els pits de pollastre a trossos. Cobrim el fons d'una cassola d'oli i ofeguem el pollastre, fins que agafi una mica de color. Afegim les cebes tallades a trossos, el coriandre i el julivert picats i totes les espècies, el sucre i la sal.
 
Tallem els pits de pollastre a trossos. Cobrim el fons d'una cassola d'oli i ofeguem el pollastre, fins que agafi una mica de color. Afegim les cebes tallades a trossos, el coriandre i el julivert picats i totes les espècies, el sucre i la sal.
 +
 
Remenem bé, cobrim d'aigua i deixem bullir a foc suau, durant 20/25 minuts, fins que el pollastre estigui ben fet.
 
Remenem bé, cobrim d'aigua i deixem bullir a foc suau, durant 20/25 minuts, fins que el pollastre estigui ben fet.
 +
 
Traiem els trossos de pollastre i els reservem. Deixem reduir la salsa altres 20/30 minuts, fins que quedi espessa.
 
Traiem els trossos de pollastre i els reservem. Deixem reduir la salsa altres 20/30 minuts, fins que quedi espessa.
 +
 
Batem els ous i els afegim a la salsa, remenem bé i els quallem com un remenat.  
 
Batem els ous i els afegim a la salsa, remenem bé i els quallem com un remenat.  
 +
 
Quan el pollastre estigui fred, ho esmicolem i reservem.
 
Quan el pollastre estigui fred, ho esmicolem i reservem.
 +
 
Posem oli en una paella petita i fregim les ametlles fins que estiguin daurades. Les deixem refredar i les molem amb l'accessori de la batedora.
 
Posem oli en una paella petita i fregim les ametlles fins que estiguin daurades. Les deixem refredar i les molem amb l'accessori de la batedora.
 +
 
Barregem les ametlles mòltes, amb la canyella, el sucre i l'aigua de tarongina. Reservem.
 
Barregem les ametlles mòltes, amb la canyella, el sucre i l'aigua de tarongina. Reservem.
Fonem la mantega. Utilitzarem un motlle de fons desmoldable. L'engreixaren de mantega amb ajuda d'una brotxa. Igualment pintem de mantega tres fulls de bestila. Les col·loquem en el motlle, deixant que sobresurtin del mateix.
+
 
 +
Fonem la mantega. Utilitzarem un motlle de fons desmoldable. L'engreixaren de mantega amb ajuda d'una brotxa.  
 +
 
 +
Igualment pintem de mantega tres fulls de bestila. Les col·loquem en el motlle, deixant que sobresurtin del mateix.
 +
 
 
Cada vegada que parlem de les fulles, haurem de pintar-les amb mantega, perquè s'assequen molt ràpid. Els fulls que no utilitzem, els hem de tenir ben tapats.
 
Cada vegada que parlem de les fulles, haurem de pintar-les amb mantega, perquè s'assequen molt ràpid. Els fulls que no utilitzem, els hem de tenir ben tapats.
 +
 
Les 7 fulles restants les tallarem de la mida del fons del motlle. Cobrim tot el fons del motlle amb el pollastre esmicolat.
 
Les 7 fulles restants les tallarem de la mida del fons del motlle. Cobrim tot el fons del motlle amb el pollastre esmicolat.
 +
 
Cobrim amb dues fulles retallades i greixades, i pleguem bé les vores. Estenem el remenat d'ous i salsa.
 
Cobrim amb dues fulles retallades i greixades, i pleguem bé les vores. Estenem el remenat d'ous i salsa.
 +
 
Cobrim amb dues fulles i repartim la barreja d'ametlles mòltes. Cobrim amb les tres fulles restants i tanquem amb les fulles de sota que sobresortien. Procurem que quedi ben tancat i enganxades les fulles, per a això ens ajudarà que les fulles estiguin ben untades de mantega.
 
Cobrim amb dues fulles i repartim la barreja d'ametlles mòltes. Cobrim amb les tres fulles restants i tanquem amb les fulles de sota que sobresortien. Procurem que quedi ben tancat i enganxades les fulles, per a això ens ajudarà que les fulles estiguin ben untades de mantega.
 +
 
Preescalfem el forn a 180 ºC. Pintem tot l'exterior de la bestila d'ou batut. Posem al forn durant 20 minuts fins que estigui ben daurada, la deixem refredar una mica, desmotllem i cobrim de sucre glas i canyella.
 
Preescalfem el forn a 180 ºC. Pintem tot l'exterior de la bestila d'ou batut. Posem al forn durant 20 minuts fins que estigui ben daurada, la deixem refredar una mica, desmotllem i cobrim de sucre glas i canyella.

Revisió de 19:24, 1 abr 2012

Bestila Marroquina Foto: Amy Hunter

Albestila o Amazigh Bstila és un plat que pot ser de pollastre o peix i ametlles, és un plat del Marroc i d'Algèria i un símbol de la cuina berber. Sovint se serveix com a plat principal, però sobretot és un plat per ocasions felices.

Albestila rep el nom de les fulles primes de pasta de paper (Albestilah). A cada país es fa de forma diferent, a Tunísia també s'anomena Albruat. Seguidament s'explica la recepta marroquina.


Ingredients[modifica]

  • 3 pits de Pollastre
  • coriandre
  • julivert
  • 2 Cebes
  • 1 cullerada de Gingebre ratllat
  • 1 cullerada de Nou moscada mòlta
  • 1 cullerada de Canyella mòlta
  • Uns brins de safrà
  • 1 cullerada de Sucre
  • sal
  • Oli d'oliva
  • 6 Ous
  • 200 grams de Ametlles senceres
  • 1 cullerada d'aigua de Azahar
  • 1 cullerada de Canyella mòlta
  • 2 cullerades de Sucre
  • 1 paquet de 10 Fulles bestila
  • 100g de Mantega
  • 1 Ou

Com es prepara?[modifica]

Tallem els pits de pollastre a trossos. Cobrim el fons d'una cassola d'oli i ofeguem el pollastre, fins que agafi una mica de color. Afegim les cebes tallades a trossos, el coriandre i el julivert picats i totes les espècies, el sucre i la sal.

Remenem bé, cobrim d'aigua i deixem bullir a foc suau, durant 20/25 minuts, fins que el pollastre estigui ben fet.

Traiem els trossos de pollastre i els reservem. Deixem reduir la salsa altres 20/30 minuts, fins que quedi espessa.

Batem els ous i els afegim a la salsa, remenem bé i els quallem com un remenat.

Quan el pollastre estigui fred, ho esmicolem i reservem.

Posem oli en una paella petita i fregim les ametlles fins que estiguin daurades. Les deixem refredar i les molem amb l'accessori de la batedora.

Barregem les ametlles mòltes, amb la canyella, el sucre i l'aigua de tarongina. Reservem.

Fonem la mantega. Utilitzarem un motlle de fons desmoldable. L'engreixaren de mantega amb ajuda d'una brotxa.

Igualment pintem de mantega tres fulls de bestila. Les col·loquem en el motlle, deixant que sobresurtin del mateix.

Cada vegada que parlem de les fulles, haurem de pintar-les amb mantega, perquè s'assequen molt ràpid. Els fulls que no utilitzem, els hem de tenir ben tapats.

Les 7 fulles restants les tallarem de la mida del fons del motlle. Cobrim tot el fons del motlle amb el pollastre esmicolat.

Cobrim amb dues fulles retallades i greixades, i pleguem bé les vores. Estenem el remenat d'ous i salsa.

Cobrim amb dues fulles i repartim la barreja d'ametlles mòltes. Cobrim amb les tres fulles restants i tanquem amb les fulles de sota que sobresortien. Procurem que quedi ben tancat i enganxades les fulles, per a això ens ajudarà que les fulles estiguin ben untades de mantega.

Preescalfem el forn a 180 ºC. Pintem tot l'exterior de la bestila d'ou batut. Posem al forn durant 20 minuts fins que estigui ben daurada, la deixem refredar una mica, desmotllem i cobrim de sucre glas i canyella.