Barri hel·lenístic (s. III aC)

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista aèria del barri hel·lenístic. Autor: Globusvisió-ICRPC
Vista general del barri grec


Es tracta del barri portuari i artesanal de la colònia grega, que es va construir a l’est del primer nucli habitat (descobert en el subsòl del monestir romànic). La seva urbanització va ser planificada i ordenada seguint un pla ortogonal. Se’n coneixen almenys 6 illes de cases, delimitades per uns carrers traçats en sentit nord-sud i est-oest.

Aquest jaciment arqueològic situat al sector nordest del pati d'armes de la Ciutadella, a tramuntana de l'edifici A. Datat al segle III a.C.

L'àrea ocupada per aquest jaciment és, aproximadament, d'uns 720 m2. Aquesta, però, no n'és l'extensió total. El barri probablement s'estén en direcció als quatre punts cardinals.

Les estructures conservades configuren uns habitacles organitzats segons una xarxa viària ortogonal planificada. En conjunt, representen part d'un barri, que es caracteritza per respondre a les necessitats d'un urbanisme hipodàmic, amb un carrer orientat nord sud i dos de transversals. Tots tenen una amplada de 4 metres. Aquest traçat viari configura dues illes de cases centrals que tenen tres de les façanes delimitades i quatre illes més, als extrems, de les quals només es coneix una cantonada; en total serien sis illas parcialment excavades. Les illes estarien dividides en 2 parcel·les iguals. Si bé, en principi, cada parcel·la estaria ocupada per un únic habitatge, en realitat, es dóna el cas de dos habitatges per parcel·la.

Les parets dels diferents edificis es conserven amb una alçada màxima de 60-70 cm. Són estructures construïdes amb pedres de diferents formes i mides disposades acuradament, però sense aconseguir filades regulars.

En diferents espais han estat localitzats dos forns de ceràmica i traces d'un tercer taller que podrien ser interpretats com a evidències d'una especialització d'aquest nou barri en la producció de ceràmica de vernís negre i pastes clares.

Per sobre de les parets del barri han estat localitzades diferents tombes d'època paleocristiana, de quan el barri ja no existia.

Jaciment arqueològic que il·lustra una de les fases evolutives del nucli de població de l'antiga Rhode. És un jaciment no delimitat, del qual no se'n coneixen l'extensió exacta ni les característiques globals.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 514200 Y=4679650
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588

514200

Mapa[modifica]