Barraca de la Pelosa: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
 
Línia 14: Línia 14:
 
*''' UTM:''' X= 520250 Y= 4677750
 
*''' UTM:''' X= 520250 Y= 4677750
  
 
==Mapa==
 
 
<googlemap version="0.9" lat="42.249813" lon="3.244185" width="350" height="350" controls="large">
 
42.249753, 3.244362, Barraca de la Pelosa
 
Barraca de pescadors. S.XVII
 
</googlemap>
 
  
  

Revisió de 11:39, 2 set 2021

Vista general de la barraca de la Pelosa i el cobert adjacent.
Imatge de sant Pere, patró dels pescadors, al costat oest de la Barraca.


Les barraques de pescadors són petits refugis fets pels mateixos pescadors amb la finalitat de refugiar-se de les condicions climàtiques adverses. Se’n troben diverses al llarg de la costa com la barraca de Jóncols, Montjoi, l’Almadrava o aquesta mateixa, a la platja de la Pelosa. Aquestes són una mostra d’arquitectura popular estretament lligada al territori i a les persones que l’exploten.

Les primeres notícies de l'existència d'aquesta barraca es troben en un memorial imprès de l’any 1672, conservat a l’arxiu de Cadaqués, on es fa referència als plets sobre els drets de pesca a la Cala Pelosa i a la Cala Jóncols entre les universitats de Cadaqués i Roses. En aquest els cadaquesencs al·leguen que dites cales són més a la vora de la seva universitat que de Roses i a més, que a les cales hi ha “botigues de pescadors de Cadaqués”.

Estructuralment, es tracta d'un edifici de planta rectangular molt modificada, degut a les diferents reformes arquitectòniques que s'hi ha dut a terme al llarg dels anys. La coberta és a una vessant amb la caiguda a ponent. L'eix més llarg de la planta està orientat en sentit nord sud i la porta s'obre a la paret de llevant. Hi ha una finestra a la part posterior. A l’angle nordoest hi ha afegit un petit cos amb una finestra que dóna a ponent. A l'interior de la barraca s'hi troba un sol espai on hi ha dues llars de foc i un banc d'obra. Les taules d'obra i els bancs situats a l'esplanada sud de la barraca són la part més moderna de tot el conjunt.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 520250 Y= 4677750


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Cos íntegre de l'edifici
  • Característiques arquitectòniques (coberta, materials, obertures, sistema constructiu, etc)
  • Configuració actual de l'entorn.