Barraca de la Pelosa

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les barraques de pescadors són petits refugis fets pels mateixos pescadors amb la finalitat de refugiar-se de les condicions climàtiques adverses. Se’n troben diverses al llarg de la costa com la barraca de Jóncols, Montjoi, l’Almadrava o aquesta mateixa, a la platja de la Pelosa. Aquestes són una mostra d’arquitectura popular estretament lligada al territori i a les persones que l’exploten.

Les primeres notícies de l’existència d’aquesta barraca es troben en un memorial imprès de l’any 1672, conservat a l’arxiu de Cadaqués, on es fa referència als plets sobre els drets de pesca a la Cala Pelosa i a la Cala Jóncols entre les universitats de Cadaqués i Roses. En aquest els cadaquesencs al•leguen que dites cales són més a la vora de la seva universitat que de Roses i a més, que a les cales hi ha “botigues de pescadors de Cadaqués”.

Estructuralment, es tracta d’un edifici de planta rectangular molt modificada, degut a les diferents arquitectòniques que s’hi ha dut a terme al llarg dels anys. La coberta és a una vessant amb la caiguda a ponent. L’eix més llarg de la planta està orientat en sentit nord sud i la porta s’obre a la paret de llevant. Hi ha una finestra a la part posterior. A l’angle nordoest hi ha afegit un petit cos amb una finestra que dóna a ponent. A l’interior de la barraca s’hi troba un sol espai on hi ha dues llars de foc i un banc d’obra. Les taules d’obra i els bancs situats a l’esplanada sud de la barraca són la part més moderna de tot el conjunt.


Localització

Coordenades

  • UTM: X=4677750 Y=520250


Mapa


Nivell de protecció

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Cos íntegre de l’edifici
  • Característiques arquitectòniques (coberta, materials, obertures, sistema constructiu, etc)
  • Configuració actual de l'entorn.