Baluard de Sant Jaume (s. XVI): Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Aportacions)
 
(9 revisions intermèdies per 4 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:baluard.jpg]]  
+
[[Categoria: Segles XVI i XVII]]
 +
[[Categoria: Militar]]
 +
[[Categoria: Conflicte]]
  
'''L’any 1814 les tropes napoleòniques''', en retirada, '''causen la destrucció de les defenses de la''' [[Ciutadella]]. Des d’aquesta data, el baluard de sant Jaume, com la resta de baluards de la fortificació, queden en un lamentable estat d’enderroc, que impedeix la seva recuperació per a l’ús militar.
+
[[Imatge:baluard.jpg|350px|thumb|dreta|Vista de l'interior del baluard]]
 +
[[Imatge:Exemple.jpg|350px|thumb|dreta| Aspecte actual del baluard]]
  
Perdut l’interès estratègic,''' la primera intervenció integral en l’estructura del baluard no es produeix fins l’any 1996'''. El projecte, de l’arquitecte dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, [[Ramon Castells]], té per objectiu restaurar-lo i fer-lo visitable. Les obres comporten la descoberta de la construcció interna dels flancs del baluard i de les antigues casamates. '''El 2009 s'executa la segona fase del projecte, les quals han estat finançades íntegrament la Direcció General de Belles Arts del Ministeri de Cultura, amb un cost de 273.000 euros.'''
 
  
[[Fitxer:Exemple.jpg]]
+
L’any 1814 les tropes napoleòniques, en retirada, causen la destrucció de les defenses de la [[Ciutadella]]. Des d’aquesta data, '''el baluard de sant Jaume''', com la resta de baluards de la fortificació, queden en un lamentable estat d’enderroc, que impedeix la seva recuperació per a l’ús militar.
  
La segona fase ha estat inaugurada el 26 de setembre en el marc de les Jordanes Europees del Patrimoni. Aquesta segona fase es caracteritza per l'''a construcció dels accessos a les casamates i la de finalització d’acabats i instal•lació elèctrica, per així poder incorporar el baluard als itineraris de visita al monument'''. Els treballs han adaptat el projecte inicial de l’enginyer Giovanni Battista Calvi, '''en base al plànol que se’n conserva, de l’any 1552''', per tal de reproduir el corredor d’entrada a les casamates des del Pati d’Armes. La intervenció ha comportant uns importants treballs de paleteria, a càrrec de l’empresa '''Construccions Guardiola de Besalú'''.
 
  
== Aportacions ==
+
Perdut l’interès estratègic, la primera intervenció integral en l’estructura del baluard no es produeix fins l’any 1996. El projecte, de l’arquitecte dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, [[Ramon Castells]], té per objectiu restaurar-lo i fer-lo visitable. Les obres comporten la descoberta de la construcció interna dels flancs del baluard i de les antigues casamates. El 2009 s'executa la segona fase del projecte, les quals han estat finançades íntegrament la Direcció General de Belles Arts del Ministeri de Cultura, amb un cost de 273.000 euros.
  
Aportacions de les autoritats el dia de la inauguració de les obres de restauració de Baluard de Sant Jaume el 26 de setembre del 2009:
 
  
'''Miquel Sitjar, Director dels serveis Territorials de Cultura'''
+
La segona fase ha estat inaugurada el 26 de setembre en el marc de les Jordanes Europees del Patrimoni. Aquesta segona fase es caracteritza per la construcció dels accessos a les casamates i la de finalització d’acabats i instal•lació elèctrica, per així poder incorporar el baluard als itineraris de visita al monument. Els treballs han adaptat el projecte inicial de l’enginyer [[Giovanni Battista Calvi]], en base al plànol que se’n conserva, de l’any 1552, per tal de reproduir el corredor d’entrada a les casamates des del Pati d’Armes. La intervenció ha comportant uns importants treballs de paleteria, a càrrec de l’empresa Construccions Guardiola de Besalú.
  
''"vull felicitar l'ajuntament de Roses per la seva aposta decidida a favor del nostre patrimoni. Avui hem avançat en el cone¡xemnt d'aquest magnífic indret històric de la Ciutadella. No dubto que treballem tots plegats per fer arribar a les generacions futures la memòria històrica dels nostres avantpassast que servirà per construir un món m¡llor, més sa i més lliure. La cultura, i aquí ho veiem ben clar, sempre al servei del progrés i de la salut de la humanitat. Per molts anys!"''
 
  
'''Francesc Francisco-Busquets, Subdelegat del Govern a Girona'''
+
La reconstrucció que s’ha fet ens permet veure l’estructura interna, amb els contraforts, no visibles a l’època, que reforçaven l’obra. També s’han recuperat les casamates originals on hi havia les troneres per als canons, que foren colgades de terra en unes reformes posteriors
 
+
''"M'ha agradat molt avui poder, a l'hora de recuperar una part important de la ciutadella de Roses com ara el Baluard de Sant Jaume, tenir la sensació de ser un petit gra de sorra en aquest gran esforç col·lectiu de tanta gent. No voldria oblidar-me de noms tant insignes i essencials perquè això hagi estat possible, com ara l'ex alcalde Guerra, en Miquel Oliva i en Francesc Riuró. Gràcies a ells i atothom que hi ha col·laborat i hi col·laborarà."''
+
 
+
 
+
'''Josep manuel Rueda, subdirector de patrimoni arquitectònic, arqueològic i paleontològic. Departament de Cultura'''
+
 
+
''"És molta la feina feta, però no us enganyeu és només un bon començament. És molt el que queda per fer. però  continueu així , Roses i el país us ho agrairan. És l'inconvenient, però també l'alicient i sobretot el gaudi de tenir un dels conjunts patrimonials més importants del país. Felicitats!, segiu pel mateix sender."''
+

Revisió de 19:08, 9 maig 2010

Vista de l'interior del baluard
Aspecte actual del baluard


L’any 1814 les tropes napoleòniques, en retirada, causen la destrucció de les defenses de la Ciutadella. Des d’aquesta data, el baluard de sant Jaume, com la resta de baluards de la fortificació, queden en un lamentable estat d’enderroc, que impedeix la seva recuperació per a l’ús militar.


Perdut l’interès estratègic, la primera intervenció integral en l’estructura del baluard no es produeix fins l’any 1996. El projecte, de l’arquitecte dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Ramon Castells, té per objectiu restaurar-lo i fer-lo visitable. Les obres comporten la descoberta de la construcció interna dels flancs del baluard i de les antigues casamates. El 2009 s'executa la segona fase del projecte, les quals han estat finançades íntegrament la Direcció General de Belles Arts del Ministeri de Cultura, amb un cost de 273.000 euros.


La segona fase ha estat inaugurada el 26 de setembre en el marc de les Jordanes Europees del Patrimoni. Aquesta segona fase es caracteritza per la construcció dels accessos a les casamates i la de finalització d’acabats i instal•lació elèctrica, per així poder incorporar el baluard als itineraris de visita al monument. Els treballs han adaptat el projecte inicial de l’enginyer Giovanni Battista Calvi, en base al plànol que se’n conserva, de l’any 1552, per tal de reproduir el corredor d’entrada a les casamates des del Pati d’Armes. La intervenció ha comportant uns importants treballs de paleteria, a càrrec de l’empresa Construccions Guardiola de Besalú.


La reconstrucció que s’ha fet ens permet veure l’estructura interna, amb els contraforts, no visibles a l’època, que reforçaven l’obra. També s’han recuperat les casamates originals on hi havia les troneres per als canons, que foren colgades de terra en unes reformes posteriors