Búnquers del Far

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista del búnquers des del mar. Es troben sobre l'antiga depuradora de musclos
Sala de canons
Passadís que connecta el túnel posterior amb la sala de canons

El búnquers del Far són 4 construccions militars situades a la punta de la Poncella, sota el Castell de la Trinitat, molt a la vora del Far de Roses. Aquest conjunt de casamates formava part del 7è Regiment d’Artilleria de Costa[1] i s’encarregava del sistema defensiu de la badia de Roses, per la seva banda nord. Estava pensat per allotjar-hi artilleria pesada (canons García Lomas de 100/54). Van ser construïts després de la guerra civil.

Els tres búnquers principals estan comunicats entre ells mitjançant un passadís posterior, ja que es troben alineats, i es troben per sobre la carretera. Actualment s'hi accedeix mitjançant un túnel des de l'aparcament del castell. El quart búnquer se situa sota la carretera, arran de mar, i queda al centre de la formació. El túnel d'accés a aquesta última construcció està en part cobert amb una volta semicircular al seu tram final.

Tant uns com altres segueixen el mateix model constructiu que podem observar a altres punts del terme, fets de ciment armat amb cobertura de terra i reforç de pedra seca pels talussos que sostenen aquesta coberta de camuflatge. Aquests també estan excavats a la roca. Tot i que quan van ser abandonats per l'exèrcit van ser en gran part desballestats, encara s'hi pot veure la base rotatòria dels canons.

Els búnquers del Far es van construir de forma contemporània al que hi ha a punta falconera i formaven part del pla de fortificacions impulsat pel General Franco conegut com Línea P o Gutiérrez per prevenir una possible invasió aliada durant la Segona Guerra Mundial.


Notícies històriques[modifica]

Aquests búnquers van ser construïts pel Servicio Militar de Construcción entre els anys 1945-46. L’any 1985 es van suprimir els regiments de defensa i els búnquers es van desballestar. Fonts orals asseguren que els búnquers que es troben sobre la carretera són excavats a la roca, en canvi, el que es troba sota es va fer a partir d’una trinxera retallada i posteriorment coberta.


Notes[modifica]

  1. «Búnquers del far». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya (Consulta desembre 2016)


Localització[modifica]

Punta de la Poncella

Coordenades[modifica]

X: 515800 Y:4682250


Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica[modifica]

Objectes de protecció

  • Estructures acasamatades per acollir peces d’artilleria
  • Espais situats davant de les diferents sales dels canons.
  • Túnels soterrats d’accés a les diferents casamates.
  • Xarxa de passadissos subterranis de comunicación entre les diferents casamates.


Bibliografia[modifica]

  • «Búnquers del far». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
  • Pla especial del catàleg de patrimoni. Edificis i béns d’interès. Fitxa número 70. Maig 2015.