Ajuda:Com s'edita una pàgina

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Per editar una pàgina, heu de fer clic a l'enllaç "edita" que podeu veure a les pestanyes de la part superior de la pàgina. S'us obrirà una nova pàgina amb un quadre de text que conté el text complet de la pàgina. Podeu afegir-hi coses o modificar les que ja hi ha. Quan hagueu acabat, feu clic al botó inferior "Mostra una previsualització", per comprovar que tot hagi quedat al vostre gust. A continuació, premeu el botó "Desa la pàgina" i tot el que hi heu introduït quedarà guardat.

Com es crea una nova pàgina?

La forma més fàcil i ràpida és escriure al cercador del wiki el nom de l'article que voleu escriure. Si aquest no existeix, apareixerà una pàgina que us ho informarà i us oferirà la possibilitat d'encetar aquesta nova pàgina. El nom sortirà de color taronja. Només heu de fer clic al damunt i s'us obrirà una plana nova, amb un quadre de text on podreu començar a escriure.

Una altra opció és escriure el nou article a partir d'un altre que ja estigui creat: en alguns articles veureu que hi ha paraules de color vermell. Són paraules que la persona que ha escrit el text pensa que també haurien de tenir un article propi. Si feu clic damunt aquestes paraules, s'us obrirà una pàgina perque creeu el nou article.

Com es posa nom a una pàgina?

Quan la creeu ja hi queda posat automàticament el nom que li heu donat en buscar l'article al cercador o clicar un enllaç vermell en un altre article. Cal tenir present que el programari del wiki interpreta els espais entre paraules com a guions baixos "_". El programa veu l'article Naufragi del Saint-Prosper així: Naufragi_del_Saint-Prosper. Vosaltres no cal que poseu els guions baixos quan anomeneu les planes.

La Viquipèdia dóna una sèrie de consells a l'hora d'anomenar les planes que ens ha semblat interessant reproduir aquí:

  1. Assegureu-vos que el nom que feu servir és únic. Hi ha molts termes que poden tenir sentits diferents depenent del context. Si us plau, assegureu-vos que el nom que utilitzeu és prou concret. Si cal, afegiu-hi un adjectiu. En general no es fan servir articles per anomenar les planes. L'excepció pot ser en obres artístiques (llibres, pel·lícules...) en que aquest formi part del propi títol (p.ex.: La plaça del Diamant).
  2. Feu servir sempre noms en singular, excepte quan la paraula definida només tingui plural, o tingui un sentit diferent en plural que en singular.
  3. Vigileu els accents! quan feu l'enllaç a una pàgina, o una pàgina nova, heu d'anar amb compte a l'hora d'accentuar la paraula, ja que si no ho feu correctament estareu referint-vos a una altra pàgina (un exemple: "bombo" és un tambor, i "bombó" una llaminadura. Si feu un enllaç a bombo en un article sobre la xocolata, en realitat estareu enviant a la gent a una pàgina que els parlarà de tambors!?!?).
  4. Noms de persona. Cal fer servir el nom complet. Si hi ha noms alternatius, pseudònims, si l'ortografia es variable o el nom es fa servir habitualment en vàries llengües, cal escollir la forma més corrent en català, i fer redireccions des de les altres. Pels personatges antics, utilitzeu el nom catalanitzat, si existeix.
  5. Topònims. Cal fer servir quan sigui possible les versions catalanes dels topònims tant quan siguin de territori on es parla català (Lleida, Eivissa, Alacant i Perpinyà en comptes de Lérida, Ibiza, Alicante i Perpignan) com els llocs on no s'hi parla on caldrà fer servir els exònims tradicionals de la llengua (Terol, Londres i Japó i no Teruel, London i Nippon).

I si hi ha moltes coses que tenen el mateix nom? (Planes de desambiguació)

La millor solució és crear una plana de desambiguació. Aquestes planes es creen igual que les altres i el seu nom ha de ser la paraula que té diferents significats. Per exemple: Mercuri, que pot ser el déu mitològic o un mineral. Al principi de la plana
posarem la instrucció {{Plantilla:Desambiguació}}
que farà que ens aparegui el següent text d'encapçalament:



Dins la plana, posarem enllaços a les dues planes que comparteixen el mateix nom, amb una breu explicació de cada una.

I si una cosa té més d'un nom? (Crear redireccions)

El cas més típic són les paraules que porten accents: nosaltres les posarem amb accent com a títol de la plana, però a l'hora de fer cerques hem de tenir en compte que la gent pot oblidar-se de posar l'accent i, és clar, no trobarà la plana (o no directament, ja que al resultat de la cerca se li dirà que aquell article no és a la Rosespèdia, però se li mostrarà una llista de paraules semblants on molt possiblement apareixerà la que tindrà l'accent). Per fer-ho fàcil a las persones que consultin la Rosespèdia, el millor és fer redireccions.

Una redirecció porta automàticament d'un article a un altre. Per exemple, podem fer que quan algú busqui "Esglesia de Santa Maria", sense accent, el wiki la porti directament a "Església de Santa Maria". O el mateix si busca "esglesia de santa maria". Cal tenir en compte que el wiki distingeix sempre entre majúscules i minúscules, excepte en la primera lletra. Això fa que si poseu alguna cosa en majúscula (que no sigui la primera lletra) i algú la busca en minúscula, no hi anirà directament perquè el wiki ho interpreta com dues lletres diferents. Pel wiki, "Esglesia de Santa Maria" i "esglesia de Santa Maria" són el mateix. Però "esglesia de Santa Maria" i "esglesia de santa maria" són diferents.

Per fer la redirecció, heu d'obrir una plana nova amb el nom que voleu redirigir a l'article que ja està escrit. Per exemple, si ja està escrit "Església de Santa Maria", obrirem una plana nova que es dirà "Esglesia de Santa Maria" i l'únic text que hi posarem serà:

#REDIRECT [[Església de Santa Maria]]

Aquesta instrucció dirà al wiki que, quan algú escrigui el nom de la plana que hem redirigit, "Esglesia de Santa Maria", el porti directament a la plana que li diem: "Església de Santa Maria".

Com s'escriu un article?

No té més secret que escriure com en qualsevol editor de textos. Per posar coses especials, com negretes i cursives, fer enllaços a d'altres planes de dins el wiki o de fora, posar títols i altres, us serà útil la petita caixa d'eines que teniu just damunt del bloc on heu d'introduir el text. De totes formes, us expliquem com fer-ho manualment a continuació. Per a coses més especialitzades, podeu llegir els manuals que us recomanem al final d'aquesta plana. També us serà útil mirar com ho han fet els altres, accedint a una plana que us agradi i fent clic a "edita", per veure quina codificació han utilitzat. Després, només serà qüestió de copiar i enganxar.

Títols

Els encapçalaments de les diferents seccions dins l'article es fan jugant amb el símbol =

==Encapçalament principal==
===Secció dins el capítol===
====Subsecció====

Cursiva, negreta i subratllat

*''Escric en cursiva''

i queda així: Escric en cursiva

*'''Escric en negreta'''

i queda així: Escric en negreta

*<u>Escric subratllat</u>

i queda així: Escric subratllat

Llistes de paraules

Llista numerada

Per posar números automàticament, s'utilitza el signe #

Si escrivim:

# Un.<br>
# Dos.<br>
# Tres.<br>
## Tres i un quart<br>
## Tres i dos quarts<br>
## Tres i tres quarts<br>

Sortirà així:

  1. Un.
  2. Dos.
  3. Tres.
    1. Tres i un quart
    2. Tres i dos quarts
    3. Tres i tres quarts

Llista puntejada

Per posar punts automàticament, s'utilitza el signe *

Si escrivim:

* Un.<br>
* Dos.<br>
* Tres.<br>
** Tres i un quart<br>
** Tres i dos quarts<br>
** Tres i tres quarts<br>

Sortirà així:

  • Un.
  • Dos.
  • Tres.
    • Tres i un quart
    • Tres i dos quarts
    • Tres i tres quarts

Enllaços

Enllaç a una plana dins la Rosespèdia

Posem el nom de la plana entre [[...]]. Per exemple,
si escrivim [[Naufragi del Saint-Prosper]]
es veurà així: Naufragi del Saint-Prosper.

Si la plana on apunta l'enllaç existeix, es veurà de color lila. Si la plana no existeix, de color vermell. Per exemple, escrivim [[Tururut]] i sortirà així: Tururut. Si fem clic a l'enllaç de color vermell, se'ns obrirà una plana amb aquest nom perquè encetem un article, si volem.

Enllaç a una plana fora de la Rosespèdia

Escrivim l'adreça web i el nom de la plana entre [...]. Per exemple,
si escrivim [http://www.roses.cat Web de l'ajuntament de Roses]
es veurà així: Web de l'ajuntament de Roses

Com es posa l'article dins una categoria?

Tots els articles de la Rosespèdia s'engloben dins una o més categories. Podeu trobar un llistat de totes les categories aquí. Quan hagueu decidit quines son addients a l'article que heu escrit, podeu especificar-ho escrivint, al final del text, la instrucció [[Categoria:LA CATEGORIA QUE VOLGUEU]]. Per exemple,
[[Categoria:Segle XX]]
Igual que passa amb els enllaços, si la categoria ja existeix apareixerà de color blau i, si no existeix, de color vermell. Automàticament, el wiki posarà l'article al llistat de la categoria que heu especificat.

Com s'introdueixen imatges?

Com es genera un mapa?

Com es genera un codi GR?

Es poden copiar textos i imatges d'altres llocs?

Manuals

  • Com s'edita una pàgina. Viquipèdia. Atenció: no tots els codis i plantilles de la Viquipèdia funcionen a la Rosespèdia o de la mateixa forma. Per la resta, és un excel.lent manual d'ajuda.